Kerk & religie

Haagse Bethlehemkerkgemeente groeit weer

DEN HAAG - Er is een hernieuwde belangstelling voor de hervormd-gereformeerde prediking in Den Haag. De galerij van de Bethlehemkerk is weer open.

Van een medewerker
27 March 2006 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Dat bleek zaterdag tijdens de Beraadsdag grote steden. De jaarlijkse ambtsdragerbijeenkomst wordt belegd door het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en staat in het teken van bezinning op de positie van de hervormd-gereformeerden in de stad. Vorig jaar vond de Beraadsdag plaats in Amsterdam, dit jaar was Den Haag aan de beurt. De wijkgemeente Bethlehemkerk, aan welke gemeente ds. P. J. Visser vanaf 1998 is verbonden, was gastvrouw van zo’n veertig ambtsdragers uit diverse grote steden.Een powerpointpresentatie van mevrouw C. Voskamp gaf een onthutsend beeld van de almaar minder wordende kerkelijke betrokkenheid in de tweede helft van de vorige eeuw. De ene na de andere protestantse kerk sloot zijn deuren voor de eredienst. De hervormd-gereformeerde prediking maakte een dieptepunt mee na het vertrek van ds. H. Talsma in 1977. De diensten werden op zeker moment door niet meer dan zo’n honderd mensen bezocht. „Het is een wonder van God dat de gemeente nog bestaat.”

Toen ds. P. J. Visser er beroepen werd dacht hij dat „je op termijn in Den Haag alleen maar het licht kunt uitdoen.” De predikant vertelde dat hij het beroep toch heeft aangenomen, omdat hij van God de belofte had gekregen dat het heidense land het beloofde land is, zoals staat in Jozua 1. Hij besefte dat hij te maken zou krijgen met machten waar hij niet tegenop kon, maar hij is gaan werken vanuit de gegeven belofte. Het eerste wat hij samen met de kerkenraad deed was „het beoefenen van het gebed. Dat heeft iets gaande gemaakt, namelijk een verlangen om voor elkaar en de buurt tot zegen te mogen zijn.”

Tot zijn verrassing voegden zich al vrij snel jonge mensen bij de vergrijzende gemeente, die zich gaven voor de opbouw ervan. De predikant gaf verschillende voorbeelden van mensen die ”toevallig” in de kerk belandden en er gebleven zijn: iemand die uit de tram stapte en merkte dat er een kerkdienst was, een echtpaar dat voorheen nooit naar de kerk ging, maar door het luiden van de klokken veranderde van gedachten, en mensen die Gods Woord tijdens een begrafenis hoorden en daarna naar de kerk kwamen.

Op dit moment bezoeken 450 tot 500 mensen de zondagochtenddiensten, de galerij ging enkele maanden geleden weer open. Jaarlijks doen ongeveer vijftien mensen belijdenis. Zondag 19 maart werd de Alpha-cursus afgesloten en werd een Egyptenaar met een moslimachtergrond gedoopt. De man was enkele jaren geleden voor de eerste keer door een gemeentelid meegenomen naar de kerk.

Ds. Visser: „De woorden van God gingen in vervulling: „Elke plek waarop je je voetstap zet, heb Ik je geschonken.” Volharden is wezenlijk, maar moeilijk. Het gaat niet zonder strijd. Er zijn ook mensen die afhaken.”

Intussen dient zich wel een probleem aan, want een mengeling van traditionele gemeenteleden, kerkelijk ontheemden die onderdak zoeken, en andere zoekers woont de diensten bij. „We gaan tijdens een weekend in juni nadenken hoe het verder moet,” aldus ds. Visser.

Missionair opbouwwerker E. Heikoop legde uit dat de gemeente een missionaire gemeente wil zijn, waarbij het zowel belangrijk is contacten te leggen, onder andere met de buurt, als die contacten vast te houden. Het eerste doet de wijkgemeente door het organiseren van kerst- en paasavonddiensten, het verzorgen van Alpha-cursussen, het houden van inloopochtenden voor mensen uit de buurt en het openstellen van de kerk voor scholen. Een uitvloeisel van het laatste is dat men godsdienstlessen op een openbare school voor voortgezet onderwijs mag geven.

Contact houden is heel moeilijk, vindt Heikoop. Open huiskringen, een vervolg op de Alpha-cursus en het registeren van bezoekers moeten een bijdrage leveren. Sleutelwoord is gastvrijheid. „Een kerk zonder gastvrijheid heeft het effect van een draaideur. Als je als kerk er niet voor zorgt een gastvrije indruk te maken, houd je de mensen niet. Ze moeten zich welkom voelen.”

’s Morgens hield ds. M. van Duijn uit Eindhoven de ambtsdragerspreek naar aanleiding van Jeremia 32. Hij preekte over Jeremia, die een akker moest kopen, terwijl het ernaar uitzag dat het niet meer nodig zou zijn. „Jeremia daagt uit tot een andere houding: niet weggaan, maar blijven en investeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer