Kerk & religie

„Assemblee geslaagd als er wat gebeurt”

AMSTERDAM - De laatstgehouden assemblee van de Wereldraad van Kerken (WvK) is pas geslaagd als er iets in de kerken en de wereld verandert. Zo vatte ds. Wies Houweling de assemblee in het Braziliaanse Porto Alegre vrijdag samen.

Kerkredactie
24 March 2006 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Tijdens een rapportagebijeenkomst in de oude doopsgezinde kerk aan de Amsterdamse Singel werd gisteren een terugblik gegeven op de zevenjaarlijkse assemblee van de WvK. Deze vergaderde van 14 tot 23 februari dit jaar onder het motto ”God in uw genade, verander de wereld”.Ds. Houweling, lid van het Centraal Comité van de Wereldraad en PKN-predikante in Amsterdam, formuleerde het thema van de assemblee als het veranderen niet alleen van de wereld, de natuur en de schepping, maar ook van de kerken. „Zijn de kerken werkelijk open en toegankelijk voor iedereen? Hoe hoog zijn onze drempels? Is er voldoende ruimte voor de Geest, voor jongeren, mannen en vrouwen?”

De assembleeafgevaardigde ziet geloven als een werkwoord. „Het is geen beroep”, aldus ds. Houweling. „In Brazilië waren wetenschappers, economen, politici, journalisten aanwezig. Een gelovige moet van alles verstand hebben om te kunnen leven in deze wereld. De kerken groeien niet als de dominee zo mooi op zondag preekt en verder niemand zijn mond open doet door de week. Dan gebeurt en verandert er werkelijk niets.”

Ellende
Enkele jongeren die in Porto Alegre aanwezig waren, gaven hun impressies. Ze zeiden zich vooral aangesproken te hebben gevoeld door het samen bidden en zingen, en door de vele ontmoetingen. Omdat zij echter een parallel programma volgden, wisten zij weinig af van de besluiten en de officiële documenten van de assemblee. Ze ervoeren dat wel als een nadeel.

Jeugdgedelegeerde Jantine Heuvelink zei getroffen te zijn door het feit hoe weinig ze eigenlijk afwist van de grote ellende in de wereld, vooral op het punt van aids, hongersnood en geweld. „Mooi was dat er 4000 mensen aanwezig waren die zich bezighielden met het bedenken van oplossingen.”

In aansluiting bij ds. Houweling zei ze dat pas over twee jaar duidelijk zal zijn of de assemblee geslaagd is. „Dan kunnen we een tussenstand opnemen. Ik heb vooral dit meegenomen: Blijf niet staan in het verleden, maar ga iets nieuws beginnen. Merk je het al niet in je kerk?”

Vaag
Voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldraad richtte de assemblee zich op het vinden van „consensus”, waarin alle gedelegeerden zich herkennen, in plaats van op het zoeken naar een meerderheid voor een standpunt. Dat heeft winst opgeleverd, zei delegatielid Gert van Manen. „Er lag geen nadruk meer op zware besluitvorming, met alle spanningen van dien. Nadeel is wel dat de uitkomst vaag blijft en deelnemers alleen met een goed gevoel naar huis gaan.”

Ook winst is volgens Van Manen dat openlijk werd uitgesproken dat de betrokkenheid van de Rooms-Katholieke Kerk voor de oecumene „onomkeerbaar” is. De inhoud van het zogeheten Agapedocument -een document van de Wereldraad dat een alternatief wil bieden voor de globalisering van de wereld- houdt de kerken voorlopig nog bezig. De oproep tijdens de assemblee tot rechtvaardige en eerlijke verhoudingen in de economie is het belangrijkste gebleken, nu moet dit nog handen en voeten krijgen in de kerken, aldus een ICCO-medewerkster.

Wat is de oogst van Porto Alegre? Delegatielid Roel Aalbersberg noemde het grote belang van de vrede als noodzakelijk voor de wereldoecumene, de Agapethematiek en de noodzaak van de eenheid van kerk. „Hier is sprake van authentieke gehoorzaamheid aan God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer