Binnenland

Oud–jurist Gelderland–Zuid wilde onderzoek controleren

NIJMEGEN (ANP) – Mr. F. Tas, oud–jurist van het regiokorps Gelderland–Zuid, is door de familie van de vermoorde Nijmeegse activist Louis Sévèke naar voren geschoven als onafhankelijk volger van het rechercheteam. De korpsleiding heeft het verzoek om een zogenoemde monitor echter afgewezen, blijkt uit een brief die familie en vrienden van Sévèke vrijdag openbaar hebben gemaakt.

24 March 2006 14:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Tas vertrok vier jaar geleden bij het korps Gelderland–Zuid om docent recht te worden aan de Politieacademie. Toen hij nog korpsjurist en ombudsman in Gelderland–Zuid was, had hij regelmatig met Sévèke te maken. Die leidde namelijk de Werkgroep Klachten Politieoptreden en had vanuit die achtergrond meer dan eens een diepgaand verschil van mening met Tas. De familie kende Tas uit die tijd en benaderde hem voor de monitorfunctie, omdat hij zowel door hen als door de politie vertrouwd zou kunnen worden, zei een woordvoerder desgevraagd.Het toevoegen van een onafhankelijke monitor aan een groot rechercheonderzoek is een plan van de vorig jaar ingestelde commissie–Posthumus voor modernisering van politieonderzoek. Die commissie adviseerde de politie tegenspraak te organiseren bij zeer grote zaken om een tunnelvisie te voorkomen. Dat laatste heeft het Bamboeteam, dat onderzoek doet naar de moord op Sévèke, als eerste in Nederland gedaan. Het Tegenspraakteam functioneert volgens een politiewoordvoerder nog steeds.

Familie en vrienden van de doodgeschoten activist hebben de indruk dat het Bamboeteam te weinig aandacht besteedt aan het werk van Sévèke en zich zeer sterk richt op zijn persoonlijke leven. Mogelijk heeft de politie ook te weinig zicht op andere scenario’s dan die welke de politie zelf heeft verzonnen. Een onafhankelijke monitor zou onder meer kunnen nagaan of suggesties, tips en vragen van vrienden en familie wel worden meegenomen in het moordonderzoek, schrijft de vriendengroep in een verklaring.

Volgens de familie heeft de korpsleiding het verzoek om een monitor afgewezen, omdat het onderzoek te privacygevoelig zou zijn. Ook zou de politie niet willen dat alle gehanteerde onderzoeksmethoden bij anderen bekend worden of dat er gegevens uitlekken. De politie wil de weigering niet motiveren. Evenmin wil de woordvoerder iets zeggen over de opmerkelijke positie van de eigen oud–jurist Tas.

In het moordonderzoek zijn ondertussen honderden mensen gehoord. De politie heeft duizenden internetadressen opgevraagd en een sms–bom aan 3000 mobiele telefoonnummers verzonden. Zij heeft nog niemand aangehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer