„Karzai zal leven christen sparen”
BRUSSEL - De Afghaanse president Karzai zal geen goedkeuring hechten aan het uitvoeren van het eventuele doodvonnis voor een burger in zijn land die van de islam naar het christendom is overgegaan.
Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Fini, zijn Nederlandse collega Bot verzekerd. De kwestie kwam donderdagavond aan de orde tijdens een ontmoeting van deze twee bewindslieden tijdens de EU-top in Brussel. Fini baseert zijn stellige bewering op een telefoongesprek dat hij eerder deze week voerde met Karzai.De 41-jarige Afghaan Abdul Rahman werd vorige maand gearresteerd nadat hij was aangegeven door zijn familie. Hij erkent dat hij zestien jaar geleden, toen hij als hulpverlener voor een christelijke organisatie werkte, christen is geworden. Recent verklaarde hij tegenover een rechtbank in Kabul dat hij niet op die stap zal terugkomen. Volgens de in Afghanistan gehanteerde streng religieuze shariawetgeving valt zijn handelen aan te merken als een aanval op en een belediging van de islam. De betrokkene hangt daarom de ultieme straf boven het hoofd.
Fini concludeert echter uit wat Karzai hem heeft meegedeeld dat er nog onduidelijkheid bestaat of het proces zal voortgaan en, zo ja, of het inderdaad zal uitmonden in een doodvonnis. Mocht het laatste toch gebeuren, dan krijgt de voltrekking daarvan dus niet de vereiste instemming van de president. Die wees erop dat de afgelopen jaren in zijn land slechts eenmaal een persoon na een juridische veroordeling ter dood is gebracht. Daarbij betrof het een man die zich aan diverse criminele activiteiten had schuldig gemaakt.
Een woordvoerder van Bot vertelde in Brussel verder dat de minister bij de Afghaanse autoriteiten zal benadrukken dat Nederland ginds grote inspanningen levert ten behoeve van de wederopbouw en de invoering van een rechtstaat en dat het in dat kader van hun zijde niet past iemand op grond van zijn geloofsovertuiging te vervolgen.
Verscheidene Afghaanse moslimgeestelijken hebben inmiddels gezegd dat de man, ongeacht het rechterlijke vonnis in zijn zaak, moet worden gedood. „De regering is bang voor de internationale gemeenschap. Maar het volk zal hem doden als hij wordt vrijgelaten”, aldus Hamidullah, de belangrijkste geestelijke van de Haji Yacobmoskee in Kabul. Abdul Raoulf van de Heratimoskee in Kabul zei dat Rahman een belediging is voor de islam en riep op zijn hoofd eraf te hakken.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 8: ”Moslims en PKN tegen proces Afghaan Rahman”.