Sonia Gandhi uit Indiase parlement
NEW DELHI (AP) - Sonia Gandhi heeft donderdag afstand gedaan van haar parlementszetel, na ophef over haar nevenfuncties. Leden van het nationale parlement mogen volgens de Indiase wet geen andere betaalde baan hebben.
Volgens politieke tegenstanders is de weduwe van de vroegere premier Rajiv Gandhi niet gekwalificeerd als parlementslid, omdat zij verschillende betaalde voorzitterfuncties bekleedt.Gandhi zei niet uit eigenbelang in de politiek te zijn gegaan, maar voor de „seculiere waarden van de natie.” Behalve haar parlementszetel geeft zij ook het voorzitterschap op van de Nationale Adviesraad, het orgaan dat toezicht houdt op het ontwikkelingsprogramma van de regering.
Ondanks haar aftreden zal Gandhi politieke invloed blijven uitoefenen. Zij is niet alleen als voorzitster van de Congrespartij de formele leider van de regeringscoalitie, maar heeft vooral als vertegenwoordiger van de Gandhidynastie invloed. Zij kondigde aan dat zij zich te zijner tijd kandidaat zal stellen voor de parlementszetel uit Rae Bareli die zij nu heeft opgegeven.
Congrespolitici en waarnemers menen dat Sonia Gandhi met haar vertrek de partij een grote dienst bewijst. Er worden binnenkort verkiezingen gehouden in vier belangrijke deelstaten.
De wet die Gandhi geschonden zou hebben dateert uit 1959 en wordt door veel politici als verouderd beschouwd. De wet bepaalt dat parlementsleden alleen betaalde nevenfuncties mogen bekleden als het parlement daarvoor toestemming geeft. Oppositieleden hadden er op gewezen dat het voorzitterschap van de Nationale Adviesraad niet kan worden gecombineerd met het bekleden van een parlementszetel.