„Vakantie in gevaar voor gehandicapten”
UTRECHT (ANP) - De vakantie van enkele duizenden gehandicapte Nederlanders dreigt dit jaar niet door te gaan omdat de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat de zes jaar oude Wet personenvervoer strenger toepast.
Dat heeft de Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties (NBAV) donderdag gezegd. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de inspectiedienst is er geen sprake van nieuw beleid. „Alleen de dwangsom is een relatief nieuw instrument”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Zowel het ministerie als de inspectie benadrukt dat de wet al jaren wordt gehandhaafd. Komende week evalueert de Tweede Kamer de wet.Op basis van de wet uit 2001 mogen vrijwilligers niet langer gehandicapten vervoeren. De reisbranche moet gebruikmaken van officiële taxibedrijven, waardoor gehandicaptenvakanties volgens de NBAV onbetaalbaar worden. De NBAV stelde dat er vorig jaar voor het eerst boetes en dwangsommen werden uitgedeeld aan bedrijven die vrijwilligers inzetten als chauffeur.
Van een gedoogbeleid is volgens de woordvoerders van het ministerie en van de inspectiedienst echter nooit sprake geweest. Boetes worden al jaren uitgedeeld. „Het gaat hier om bedrijfsmatig vervoer. De bedrijven die deze vakanties organiseren, werken commercieel en hebben een oneerlijk concurrentievoordeel als ze werken met vrijwilligers”, aldus een woordvoerster van de inspectiedienst. „Daarnaast is het voor de veiligheid van de vakantiegangers belangrijk dat de chauffeur de juiste diploma’s heeft.”
De dreiging van nieuwe boetes en dwangsommen van 20.000 euro per overtreding noopt de NBAV naar eigen zeggen tot actie. „Enkele duizenden mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap of beperking krijgen binnenkort te horen dat de door hen geboekte reis niet doorgaat”, aldus de NBAV.
De vereniging heeft becijferd dat vakanties voor gehandicapten 30 tot 50 procent duurder worden. Bovendien hebben de gediplomeerde taxichauffeurs geen ervaring met het begeleiden van de doelgroep en weten ze te weinig over medicatie, epileptische aanvallen tijdens een reis, gedrag en communicatie.
CDA en GroenLinks hebben Kamervragen over de kwestie gesteld.