Ingeënte kip mag eerder naar buiten
DEN HAAG - Gevaccineerde kippen en ander pluimvee mogen twee weken eerder naar buiten dan eerst was voorzien. Al een week na de tweede inenting hoeven ze niet meer te worden opgehokt.
Dat heeft minister Veerman van Landbouw donderdag bekendgemaakt.Het was eerst de bedoeling dat ingeënte kippen na hun tweede vaccinatie nog drie weken binnen moesten blijven. Die periode is nu verkort tot een week. De Europese Commissie heeft Nederland daarvoor toestemming gegeven omdat de verkorting volgens veterinair deskundigen verantwoord is.
Veel hobbydierhouders laten hun dieren echter niet vaccineren vanwege de kosten. Bovendien speelt voor hen mee dat de vogeltrek al bijna voorbij is als gevaccineerde dieren weer naar buiten mogen. De ophokplicht zal dan waarschijnlijk vervallen. Toch is inenten niet zinloos, stelt Veerman. Het is volgens hem „zeer waarschijnlijk” dat het vogelgriepvirus in het najaar nog steeds een bedreiging vormt en dat de ophokplicht dan weer wordt ingesteld. Dieren die nu zijn ingeënt, zijn tijdens de najaarstrek nog voldoende beschermd en mogen dan toch buiten blijven. Ze hoeven dan niet opnieuw te worden gevaccineerd.
Veerman zei donderdag bij de presentatie van een rapport over gezelschapsdieren dat uit angst voor vogelgriep steeds meer dieren worden gedumpt. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Landbouw komen „signalen” van asiels en kinderboerderijen dat meer dierenbezitters dan normaal hun kip of kat afgeven.
Een zegsman van de Dierenbescherming stelt echter dat de Nederlanders nog altijd vrij nuchter zijn en hun katten niet massaal bij de asiels dumpen om de vogelgriep. Het aanbod zogenoemde afstandsdieren is op dit moment niet groter dan normaal in deze tijd van het jaar.
De vondst van het H5N1-virus in katten in Duitsland en Oostenrijk heeft daar begin deze maand voor grote ongerustheid gezorgd. Veel katteneigenaren klopten bij de asiels aan omdat ze van hun kat af wilden.