Microsoft wijzigt bedrijfsstructuur
REDMOND - Softwaregigant Microsoft plaatst de 40-jarige Steven Sinofsky aan het hoofd van zijn belangrijkste onderdeel, Windows. Sinofsky moet vaart zetten achter de nu al vertraagde uitgave van het nieuwe besturingssysteem Vista. Beleggers reageerden negatief op de benoeming.
Sinofsky wordt beschouwd als een vertrouweling van Microsoftoprichter Bill Gates. Hij is de opvolger van Jim Allchin, die volgend jaar met pensioen gaat. Het nieuwe Windowshoofd was binnen Microsoft tot nu toe verantwoordelijk voor het Officepakket met programma’s als Word en Excel. In zijn nieuwe functie wordt hij verantwoordelijk voor de nieuwe versies van besturingssysteem Windows.Volgens een verklaring die Microsoft uitgaf moet Sinofsky vaart zetten achter de uitgave van nieuwe software van Microsoft. De introductie van het huidige besturingssysteem Windows XP is inmiddels alweer vijf jaar geleden. De nieuwe topman moet bovendien zorgen dat de internetdienst MSN beter gaat concurreren met Google, de meest gebruikte zoekmachine. Microsoft kondigde verder aan dat de divisie Windows binnen het concern zal worden opgedeeld in acht groepen.
Eerder deze week werd bekend dat de opvolger van Windows XP, Vista, later op de markt zal komen dan was gepland. Consumenten moeten tot begin volgend jaar wachten voor ze het nieuwe besturingssysteem kunnen aanschaffen. Op het nieuws rond de reorganisatie werd door beleggers negatief gereageerd. Het aandeel Microsoft stond donderdag onder in de Dow-Jonesindex vanwege een verlies van 1,6 procent.
Windows maakt momenteel niet zijn beste tijd door. Besturingssysteem XP kampte met veiligheidslekken, waardoor het twee jaar geleden moest worden opgelapt. De introductie van opvolger Vista had eigenlijk al een feit moeten zijn, maar dat wordt nu opnieuw later. Aan het nieuwe uitstel liggen strenge veiligheidseisen ten grondslag.
Het is voor de tweede keer binnen een jaar dat de bedrijfsstructuur van Microsoft op de schop wordt genomen. Bestuursvoorzitter Steve Ballmer bracht vorig jaar september de zeven divisies van Microsoft terug tot drie. Ook die stap was ingegeven door de almaar groeiende concurrentie van met name Google, dat met grote regelmaat nieuwe producten op de markt brengt en een groter marktaandeel heeft dan Microsofts zoekmachine MSN.