Kamer dwingt ambulances tot verbetering kwaliteit
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een systeem invoeren waarmee ambulancediensten om de paar jaar worden gecontroleerd op de kwaliteit die ze leveren. Na veel geharrewar werd donderdag tijdens een debat duidelijk dat behalve PvdA, VVD en D66 ook de LPF het voorstel steunt, waarmee het een meerderheid haalt.
Veel andere fracties, zoals de ChristenUnie, SGP, GroenLinks en SP, bepalen de komende dagen hun standpunt.De drie fracties PvdA, VVD en D66 presenteerden hun kwaliteitscontroleplan eerder deze week. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid omarmde het donderdag, nadat woensdag was gebleken dat de gehele Tweede Kamer zijn voorstel afwees om ambulancediensten om de vier jaar te laten dingen naar een nieuwe vergunning. De bedrijven hebben een vergunning nodig om te kunnen functioneren. De minister hoopte de bedrijven op deze manier te dwingen om voortdurend scherp te zijn op de kwaliteit die ze bieden.
Hij zei echter goed te kunnen leven met het, naar zijn mening „next best" voorstel van PvdA, D66 en VVD.
Hoewel alle fracties tegen het voorstel waren om de ambulances om de vier jaar te laten vechten om een vergunning, konden ze het donderdag lange tijd niet eens worden over de vraag wat er dan wel moest gebeuren. De Kamerleden Buijs (CDA) en Arib (PvdA) vlogen elkaar daarbij opnieuw in de haren. Het CDA neemt het de PvdA kwalijk dat de sociaaldemocraten op veel terreinen instemmen met de plannen van de VVD–minister. Arib ergerde zich eraan dat Buijs de afgelopen dagen in brede kring het beeld heeft uitgedragen dat de PvdA voor marktwerking zou zijn op de ambulancemarkt. Toen na veel geharrewar duidelijk werd dat de standpunten van de twee Kamerleden inhoudelijk niet ver uit elkaar liggen, sprong Kant van de SP tussenbeide. Ze gaf de twee het advies aan relatiebemiddeling te beginnen.
Het CDA is fel tegen het voorstel van Hoogervorst om provincies de bevoegdheid te ontnemen aan ambulancediensten vergunningen te verlenen. Hoogervorst gaat die taak voortaan zelf op zich nemen. ChristenUnie, SGP en Groenlinks hebben ook aarzelingen bij die stap.
Vrijwel alle fracties vinden verder dat Hoogervorst bij het verdelen van het geld voor ambulancediensten meer rekening moet houden met bijzondere kenmerken van regio’s. Zo werken er in de regio Rijnmond veel meer mensen dan er wonen. De minister zou regio’s met bijzondere kenmerken meer geld moeten geven om voor al die extra mensen meer ambulances beschikbaar te hebben.
Waarschijnlijk zal de Kamer volgende week stemmen over de voorstellen.