Economie

GM biedt personeel ruime vertrekpremies

NEW YORK - De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) doet werknemers die voortijdig willen opstappen een genereus aanbod.

Van onze correspondent
23 March 2006 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Dat aanbod varieert van 35.000 tot 140.000 dollar (30.000 tot 115.000 euro), afhankelijk van de lengte van het dienstverband en van het gat dat werknemers moeten overbruggen tot zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.Het aanbod geldt voor 131.000 werknemers van GM en van het bedrijf Delphi, een producent van auto-onderdelen. Delphi was tot voor enkele jaren onderdeel van GM, tot het bedrijf zelfstandig werd. Maar een belangrijk deel van Delphi’s werknemers valt nog onder de vleugels van GM.

General Motors wil eind 2008 minstens 30.000 banen hebben geschrapt. Een belangrijk deel van dit doel hoopt men met dit nieuwe aanbod te bereiken, maar niemand waagde gisteren een prognose over het aantal werknemers dat het aanbod mogelijk aanneemt.

General Motors en concurrent Ford moeten dringend afslanken wil men de moordende strijd tegen de oprukkende Aziatische en Europese concurrentie volhouden. Sommige analisten betwijfelen of dit riante aanbod de problemen van GM oplost. „Als een aantal oudere werknemers besluit eerder te vertrekken maar met behoud van onder meer de dure ziektekostenverzekering, dan verandert er niet veel voor GM. Het is met name deze miljarden zware kostenpost van ziektekosten en pensioenen die het bedrijf de das omdoet”, aldus Robert Barry van investeringsbank Goldman Sachs.

Wall Street reageerde voorzichtig optimistisch. GM’s aandeel steeg woensdagmiddag na het bekendmaken van het nieuws met zeggen en schrijven één dollarcent tot 22,01 dollar. Het is nog onduidelijk hoeveel GM met dit aanbod hoopt te besparen. Ondanks deze onzekerheden reageerden vakbondsleiders positief. „Dit is een fantastisch aanbod”, aldus Dan Fairbanks, voorzitter van de vakbond United Auto Workers. Sommige werknemers reageerden voorzichtig. „Ik moet het eerst eens doorrekenen voordat ik kan besluiten”, aldus Michael Balls.

Als er niet genoeg belangstelling is voor dit aanbod, dreigt een faillissement voor GM. Dat biedt de directie ruimte tot radicale saneringen net als in de luchtvaartsector, maar GM-topman Richard Wagoner zei woensdag dat hij deze ’oplossing’ ten koste van alles wil voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer