Buitenland

Sarkozy wil proefperiode omstreden jongerenwet

PARIJS (ANP/RTR/AFP) – Het zeer omstreden wetsvoorstel voor een versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren leidt na wekenlange maatschappelijke onrust ook tot verdeeldheid binnen de Franse regering. Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy pleit ervoor het plan van premier Dominique de Villepin eerst tijdelijk uit te proberen.

22 March 2006 17:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Sarkozy stelt voor een half jaar proef te gaan draaien met de arbeidswet. „Het zou verstandig zijn als iedereen daarmee instemt om uit de huidige impasse te komen", zegt de bewindsman in een interview met het blad Paris Match dat donderdag verschijnt. Na zes maanden zou de wet moeten worden geëvalueerd met de vakbonden en studentenorganisaties, die zich momenteel fel verzetten tegen de plannen.Sarkozy en De Villepin, beiden concurrenten in de strijd om de opvolging vanJacques Chirac, hebben al jaren een slechte verstandhouding. In de Franse media wordt druk gespeculeerd dat Sarkozy mogelijk de regering zal verlaten om niet met De Villepin ten onder te gaan en zijn kansen voor volgend jaar te vergroten.

Een tot nu toe onbuigzame De Villepin lijkt zijn politieke lot te hebben verbonden aan de wet. De premier heeft van zijn ministers geëist dat zij hem onverkort blijven steunen in zijn plannen.

Maar dinsdag sprak minister van Economische Zaken en Financiën, Breton, al van „aanpassingen" in de wet. Ook in de centrumrechtse regeringspartij UMP zijn steeds meer geluiden te horen dat De Villepin water bij de wijn moet doen. De parlementsfractie heeft dinsdag onder meer gepleit voor een halvering van de proefperiode tot 1 jaar.

Met de CPE (contract de première embauche) of het ’eerste werk’–contract wordt het voor werkgevers mogelijk nieuwe jonge werknemers aan te nemen die een proefperiode van twee jaar moeten doorlopen voor ze kans hebben op een vaste baan. De werkgever kan ze in die twee jaar ontslaan zonder daarvoor een motivering te moeten geven.

In de afgelopen weken zijn studenten en scholieren al massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen het wetsvoorstel en het verzet wordt steeds groter. Voor dinsdag 28 maart hebben bonden en studentenorganisaties opgeroepen tot werkonderbrekingen en demonstraties. Bij de protestacties kwam het eerder tot confrontaties met de politie waarbij tientallen gewonden zijn gevallen.

Inmiddels lijkt de onrust over te slaan naar de Franse voorsteden, waar in het najaar eerder massale rellen uitbraken tussen de politie en veelal allochtone jongeren. In een buitenwijk ten noorden van Parijs hebben groepen jongeren woensdag vernielingen aangericht, meldde de politie. Sarkozy, die bij de rellen vorig jaar voor de jongeren de kop van jut was, waarschuwt in Paris Match dat de nog altijd gespannen situatie in de buitenwijken weer kan ontvlammen door de slepende kwestie rond het jongerencontract.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer