Negatieve reacties op plannen Wilders
DEN HAAG - Politiek Den Haag reageert overwegend negatief op het programma van de Partij voor de Vrijheid, de politieke beweging van het onafhankelijke Kamerlid Wilders.
Minister Donner van Justitie richtte zijn pijlen dinsdag op Wilders’ pleidooi om artikel 1 van de Grondwet af te schaffen. In het eerste grondwetsartikel staat: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”Wilders wil dit vervangen door een artikel waarin staat dat onze samenleving is gebaseerd op joods-christelijke en humanitaire tradities. Donner vindt het grondwetsartikel zoals het nu is geformuleerd zo waardevol dat hij het niet wil veranderen.
SGP-voorman Van der Vlies is de enige fractievoorzitter die openstaat voor een discussie over het grondwetsartikel. „Wij vinden al jaren dat er in de grondwet een referentie moet komen naar de joods-christelijke traditie van ons land. Ik zou het liefst een preambule (voorwoord, red.) bij de Grondwet willen waarin dit ligt verankerd. Dan staan alle overige grondwetsartikelen in dat kader.”
De SGP’er wil nog eens diep nadenken over de suggestie van Wilders om vijf jaar lang geen nieuwe moskeeën en islamitische scholen te laten bouwen. „Wij hebben ook problemen met de islamisering van de samenleving, maar of je daar nu de fundamentele rechten van de vrijheid van godsdienst en van onderwijs voor opzij moet zetten, daar twijfel ik aan.”
Van der Vlies vindt dat Wilders’ protest te smal is. „Ik heb niet alleen problemen met de islam, maar ook met de seculiere jihad; met mensen die religie helemaal uit het publieke domein willen terugdringen. Ik had van Wilders ook graag een vlammend protest willen horen tegen abortus, euthanasie, homohuwelijk, legalisering van prostitutie en dergelijke. Dat heb ik helaas niet vernomen”, aldus de SGP-voorman.
De fractievoorzitters van de andere politieke partijen reageerden vanuit India, waar ze een gezamenlijk bezoek afleggen. PvdA-fractievoorzitter Bos ziet weinig nieuws in de voorstellen van Wilders. Ze komen volgens hem in grote lijnen overeen met hetgeen Fortuyn voorstelde.
Volgens D66-fractievoorzitter Van der Laan neemt Wilders maar een deel van de Fortuynagenda over: „Wilders probeert zaken tegen te houden, maar Fortuyn wilde veranderen.”
Fractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie vindt de voorstellen „politiek inhoudelijk niet bijster interessant.” Volgens hem zijn de radicale plannen vooral bedoeld om de kiezers van de rechterflank van de VVD te bereiken. De fractievoorzitters van CDA en VVD, Verhagen en Van Beek, wilden nog niet reageren.
De LPF, de partij van Fortuyn, is tegen het schrappen van artikel 1. Volgens het Kamerlid Herben van is het pleidooi om het eerste grondwetsartikel te schrappen „achterhaald.” Herben vindt dat Wilders de woorden van Fortuyn eenzijdig uitlegt. Volgens hem wilde Fortuyn liever artikel 1 schrappen dan de vrijheid van meningsuiting aantasten. Als er wat moet worden veranderd, wil Herben liever de vrijheid van godsdienst schrappen. Dat recht is volgens hem voldoende gewaarborgd in het artikel dat de vrijheid van meningsuiting garandeert.