Kerk & religie

GBS werkt aan Bijbels studiecentrum

LEERDAM - Wordt het een Bijbelhuis, een Bijbelmuseum of een Bijbels studiecentrum? De naam is nog onzeker, maar de Gereformeerde Bijbelstichting heeft haar plannen klaar: in Leerdam moet een voor iedereen toegankelijk studiecentrum komen. Het is een van de doelen die de GBS zich heeft gesteld in het jaar waarin de stichting veertig jaar bestaat.

Kerkredactie
22 March 2006 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:35
ROZA …aandacht voor jongeren…
ROZA …aandacht voor jongeren…

Een belangrijk deel van de doelstelling van de Bijbelstichting is in de afgelopen veertig jaar gerealiseerd, zegt J. Roza, penningmeester. „De GBS brengt Bijbels met en zonder kanttekeningen en met en zonder psalmen en formulieren in alle maten en uitvoeringen op de markt. De afronding van de uitgave van de oorspronkelijke Bijbel met de kanttekeningen in hedendaagse spelling is een belangrijk moment geweest. Er wordt nu nog gewerkt aan een kanselformaat.”De GBS kocht naast het bestaande kantoorpand in Leerdam lang geleden reeds een kavel grond aan, waar een studiecentrum, een Bijbels museum en een brede bibliotheek zullen worden ondergebracht. Er komen meer voorlichtingsruimte, meer vergaderfaciliteiten, meer opslaggruimte en gelegenheid om historisch materiaal tentoon te stellen. Het is de bedoeling dat na de zomer, in september of oktober, de eerste spa de grond ingaat. De bouwtijd wordt geschat op ongeveer een jaar.

De stichtingskosten van het nieuwe gebouw zullen de 1 miljoen euro ruimschoots overschrijden, verwacht Roza. In de volgende week te verspreiden nieuwe uitgave van StandVastig (kwartaaluitgave van de GBS) wordt gevraagd om extra donaties en giften.

Het studiecentrum is met name bedoeld voor studenten uit de eigen achterban, maar ook voor derden. In het centrum komt ruimte voor de grote collectie boeken die ing. W. van Gent uit Ridderkerk in 2003 aan de GBS schonk. Het gaat om zeldzame puriteinse en voetiaanse werken en tal van bijzondere Bijbeluitgaven. Bij de schenking werd afgesproken dat de collectie toegankelijk zou worden gemaakt voor bezoekers. „De GBS streeft naar verbreding en verdieping van deze bibliotheek”, zegt Roza.

De stichting gaat zich, meer dan voorheen, richten op kinderen en jongeren. In samenwerking met zondagsscholen en onderwijskringen wil de GBS nieuwe lesmaterialen en leermethoden ontwikkelen. Roza: „In het seculiere onderwijs is prachtig eigentijds leermateriaal voorhanden. Het kan niet zo zijn dat Bijbels lesmateriaal van mindere kwaliteit is. Daarin moet geïnvesteerd worden. We streven ernaar dat elke leerling op een reformatorische basisschool op z’n minst eenmaal een voorlichtingsles van de GBS heeft ontvangen, hetzij in de klas, hetzij op ons eigen kantoor. Ons ideaal is om ook de jeugd weer gebruik te laten maken van de Bijbel met de kanttekeningen, zoals de statenvertalers dat destijds hadden bedoeld.”

Samen met de Trinitarian Bible Society (TBS) onderzoekt de GBS de mogelijkheden om bij de King James Version (de meest gebruikte Bijbel in het Engelse taalgebied, vergelijkbaar met de Nederlandse Statenvertaling) ook te komen tot een uitgave van de King Jamesbijbel met de kanttekeningen van de GBS erbij.

Roza: „Wij onderstrepen het grote belang van de kanttekeningen. Wat zou het geweldig zijn als die ook in de wereldwijde voertaal, het Engels, op een meer correcte wijze dan nu het geval is, beschikbaar zouden komen. Daardoor zou het werk van de statenvertalers binnen het bereik komen van alle Engelssprekende volken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer