Kerk & religie

Anglicanen bespreken relatie kerk en staat

BRUSSEL - In het Britse Lagerhuis is woensdag een wetsvoorstel ingediend dat kan leiden tot een grondwettelijke crisis rond de relatie tussen kerk en staat. Dat meldt het Vlaamse persbureau Kerknet.

Kerkredactie
22 March 2006 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

De zogenaamde ”The Bishops (Consecration of Women) Bill” moet het mogelijk maken dat er in de toekomst vrouwen tot bisschop kunnen gewijd worden in de Church of England. Het voorstel amendeert de bepaling van 1993, waardoor vrouwelijke bisschoppen uitgesloten zijn. Verschillende ministers van de regering Blair steunen de nieuwe wet.De synode van de Anglicaanse Kerk gaf recent groen licht om het proces op te starten dat zo’n wijding mogelijk moet maken. Toch werd aangenomen dat het nog minstens tot 2012 duurt voordat er ook daadwerkelijk vrouwelijke bisschoppen komen.

Volgens Britse grondwetspecialisten kan de nieuwe wet leiden tot een grondwettelijke crisis. Het Britse parlement kan de kerk niet dwingen vrouwelijke bisschoppen te wijden, maar door het voorstel kan er een stemming komen in het Hogerhuis, die duidelijk zou aangeven hoeveel steun er al of niet is voor het voorstel.

Parlementslid Chris Bryant, die het oorspronkelijke voorstel uitwerkte: „Als er hier een meerderheid van 100 of 150 stemmen is, dan zou dit een belangrijke aanduiding zijn voor de Church of England dat 2012 te ver weg ligt. God werkt langs mysterieuze wegen, maar dit keer zal het een beetje sneller moeten vooruitgaan.”

Bryant erkent dat het niet de taak is van de Britse parlementsleden aan de kerk te zeggen wat ze moet doen. „Maar anderzijds krijgen we het lastig als de kerk gelijkheid verkondigt, maar daar zelf geen consequenties aan verbindt.”

Het wetsvoorstel komt ruim een maand nadat de synode van de Church of England groen licht gaf om de wijding van vrouwen tegen 2012 mogelijk te maken. Bovendien wordt er in Groot-Brittannië momenteel ook gedebatteerd over de relatie tussen kerk en staat. Zowel binnen de kerk als in het parlement gaan stemmen op om die banden te verbreken en de Anglicaanse Kerk een grotere autonomie te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer