CPB: Meer koopkracht voor gezin
DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat de koopkracht van gezinnen na drie jaren van daling dit jaar weer zal stijgen. Rekening houdend met het besluit van het kabinet om de zorgtoeslag per 1 juli niet aan te passen, bedraagt de stijging dit jaar gemiddeld 1,5 procent en volgend jaar 0,75 procent.
Het CPB presenteerde dinsdag de nieuwste voorspellingen, die van belang zijn voor het beleid van het kabinet, waarbij de koopkracht politiek gevoelig ligt.Zoals eerder al bekend was geworden zijn de rekenmeesters van het kabinet optimistisch over de aantrekkende Nederlandse economie. Dit jaar lijkt er een eind aan de uitzonderlijk lange periode van laagconjunctuur te komen, aldus het CPB. Voor dit jaar raamt het planbureau een economische groei van 2,75 procent, voor volgend jaar zelfs 3 procent. De groei pakt daarmee naar verwachting hoger uit dan in de rest van Europa. Ook de groei van consumptie, investeringen en uitvoer herstelt zich. Het jarenlange tekort op de begroting loopt verder terug, naar 0,4 procent van het bruto binnenlands product in 2007.
Ook de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zijn verbeterd. De werkgelegenheid neemt weer toe en de werkloosheid daalt, in twee jaar tijd met 115.000 personen.
De inflatie is in de eerste twee maanden van dit jaar sterk afgenomen tot gemiddeld 1,2 procent, voornamelijk door de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting (OZB). De geldontwaarding komt zowel in 2006 als 2007 waarschijnlijk uit op gemiddeld 1,25 procent.
Daar staat tegenover dat de olieprijs naar verwachting niet verder zal stijgen, voor 2007 wordt gerekend op gemiddeld 55 dollar per vat, zodat de opwaartse invloed van de gestegen energieprijzen verdwijnt, aldus het CPB.
Onderdirecteur Taco van Hoek van het CPB wees dinsdag tijdens een persconferentie behalve op de vele economische onzekerheden ook op de invloed van het kabinetsbeleid op de economie. De afgelopen jaren is met bezuinigingen en hervormingen „de groei gedrukt", gaf Van Hoek aan. Voor dit jaar, onder meer met de invoering van het nieuwe zorgstelsel, is er een „licht positieve bijdrage" te verwachten.