Binnenland

Kinderen in ziekenhuis moeten zich identificeren

DEN HAAG - Kinderen die naar een ziekenhuis gaan voor behandeling, moeten zich sinds begin dit jaar kunnen identificeren. De maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Redactie politiek
21 March 2006 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Ziekenhuizen moeten kunnen vaststellen wie het kind is en waar het verzekerd is. Daarom moet een kind ingeschreven staan in het paspoort van een ouder óf het moet een eigen identiteitsbewijs of paspoort hebben, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid maandagDe identificatieplicht is gekomen om fraude met verzekeringspasjes tegen te gaan. In de praktijk komt het voor dat onverzekerde ouders voor de behandeling van hun kinderen de verzekeringspasjes van andere, wel verzekerde kinderen meenemen. De maatregel is ook bedoeld om te voorkomen dat medische dossiers van kinderen ’vervuild’ raken.

De identificatieplicht kan kinderen tussen de twaalf en veertien jaar die een behandeling willen ondergaan zonder dat hun ouders dat weten, in de problemen brengen. Kinderen onder de twaalf jaar hebben voor alle medische behandelingen sowieso toestemming van hun ouders nodig. Kinderen die ouder dan veertien zijn, hebben een eigen identiteitsbewijs. Minister Hoogervorst vindt dat ziekenhuizen voor de enkele gevallen van kinderen tussen de twaalf en veertien jaar een praktische oplossing moeten kiezen. Dat kan bijvoorbeeld door een schoolpasje als ID-bewijs te accepteren.

Verder heeft minister Hoogervorst gisteren artsen en andere medische zorgverleners opgeroepen om te melden hoe vaak zij te maken hebben met onverzekerden. Via de website van het ministerie moeten zij opgeven hoeveel onverzekerden ze in de praktijk hebben gehad, waarom die mensen onverzekerd zijn, of ze zorgtoeslag krijgen, waar ze wonen en hoe oud zij zijn.

De maatregel is bedoeld om te weten te komen hoeveel mensen in Nederland onverzekerd zijn. De eerste schattingen zijn 250.000. Enkele duizenden zijn om principiële redenen niet verzekerd, de overigen hebben geen geld of geen zin zich te verzekeren.

Vanaf 1 mei is iedereen wettelijk verplicht zich tegen ziektekosten te verzekeren. Degenen die dat niet doen, krijgen een boete van enkele honderden euro’s.

De meldplicht is niet bedoeld om overtreders op te sporen. Daarom vraagt de minister ook niet naar namen of woonadressen van onverzekerden. Hoogervorst wil dat de cijfers actueel blijven. Daarom is het verzoek aan artsen om de gegevens over onverzekerden regelmatig te blijven invullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer