Grondvlak
Mensen die op zaterdag door de Voorstraat in Dordrecht lopen, hebben een behoorlijke kans dat ze orgelmuziek uit de Augustijnenkerk horen. Vrijwilligers staan op deze wijze stil bij het feit dat de kerk voor het tiende achtereenvolgende seizoen op zaterdagen open is voor het publiek. Bezoekers kunnen er van 10.30 tot 16.00 uur terecht.
Volgens koster G. J. de Boon begon de openstelling na de restauratie van de kerk, die begin 1996 werd afgerond. „Inwoners van Dordrecht zien alleen maar de grote groene deuren. Ze weten niet dat er een mooie kerk achter zit.”Onder de planken vloer bleken veel grafzerken te liggen. „Er liggen ongeveer 10.000 mensen begraven. Van 8000 van hen zijn de namen teruggevonden in grafboeken.” Onder hen zijn mensen zoals kunstschilder Aelbert Cuyp en vier leden van de synode van Dordrecht.
De eeuwenoude kerk, die 860 zitplaatsen telt en die eigendom is van de hervormde gemeente van Dordrecht, is van eind maart tot half december op de zaterdagmiddagen geopend. De Boon: „We willen de historie van deze kerk aan de mensen doorgeven en hen ook met het geloof in aanraking brengen.”
Elke laatste zaterdag van de maand is er een vesperdienst, een kerkdienst waarbij mensen in en uit kunnen lopen. Bovendien wordt ernaar gestreefd elke tweede zaterdag van de maand een concert te houden. Ook hier kan iedereen weten wanneer hij komt of gaat.
Verder worden er rondleidingen gegeven. De Boon: „Dat gebeurt vooral op zaterdagmiddag. Maar wanneer mensen met een groep afspreken, kunnen we ook voor doordeweekse dagen een vrijwilliger zoeken.”
Het publiek is volgens hem heel divers. „De een komt voor het gebouw, de ander voor een algemeen praatje, een derde wil graag de muziek horen en weer een ander komt voor een geestelijk gesprek.” De Augustijnenkerk ontvangt in het minste geval zo’n tachtig bezoekers per zaterdag. „Op Open Monumentendag ligt dat aantal wel op 1500.”
Wijkgebouw Scheveningen
Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met wijkgebouw De Vonk, dat achter de Nieuwe Kerk aan de Duinstraat in Scheveningen staat. De gemeente Den Haag wil in de kerk zelf woningen realiseren. Het gebouw staat al sinds 1997 leeg en de hervormde gemeente van Den Haag kan het geld goed gebruiken om de Oude Kerk en de Bartkapel, twee monumenten, te restaureren. De Nieuwe Kerk werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en telde zo’n 800 tot 1000 zitplaatsen. Dit kerkgebouw is inmiddels overbodig.
De hervormde gemeente van Den Haag heeft de ruimte in De Vonk echter nog nodig. Een van de wijkgemeenten maakt er veelvuldig gebruik van. De hervormde gemeente wil daarom De Vonk behouden of in plaats hiervan een goed alternatief zoeken.
Historie Nieuweroord
In de kerk van de hervormde gemeente van Nieuweroord, bij Hoogeveen, is vorige week dinsdag een rapport gepresenteerd over de geschiedenis van de hervormde kerk van die plaats. Op verzoek van de kerkenraad is Albert Metselaar, kerkelijk werker en historicus, in de ontstaansgeschiedenis van deze hervormde gemeente gedoken. Hij presenteerde dinsdag zijn bevindingen. Daarin vertelde hij vooral over de eerste twintig jaren van de gemeente. De kerk was in haar beginperiode vooral afhankelijk van godsdienstonderwijzers, die tegenwoordig kerkelijk werkers worden genoemd.
Metselaar heeft in zijn rapport ook veel geschreven over de hervormde gemeente van het naastgelegen Hollandscheveld. Deze gemeente heeft, met name in de negentiende eeuw, moeilijke periodes gekend. Ook hier speelden godsdienstonderwijzers een belangrijke rol.
Het onderzoek beschrijft de moeilijkste perioden uit de negentiende eeuw van beide hervormde gemeenten. Het rapport gaat tot het moment dat de gemeenten weer in een rustig vaarwater zijn gekomen. Exemplaren zijn te bestellen bij J. Mol, Van de Wall Bakestraat 3, 7912 VG Nieuweroord, tel.: 0528-342131.
Adventskerk West-Souburg
De verbouwing van de Martinuskerk in West-Souburg (Zeeland) bereikt de laatste fase. Dat meldt het maartnummer van het informatieblad van de zevendedagsadventisten. Nog deze maand hoopt de gemeente in West-Souburg de nieuwe kerk in gebruik te nemen en afscheid te nemen van gebouw de Ark in Oost-Souburg.
De nieuwe kerk voor de zevendedagadventisten, die nu nog Martinuskerk heet, gaat de Adventkerk heten. De officiële ingebruikname is op ”sabbatmiddag” 17 juni, zo meldt het informatieblad.
Psalmentoptien
De activiteitencommissie van de protestantse gemeente van Nieuwegein-Noord heeft onlangs een psalmentoptien laten verkiezen. Op basis van ingezonden lijstjes konden gemeenteleden hun „favoriete psalm” opgeven. In het kader van vorming en toerusting kwamen de psalmen ter sprake in de kerkelijke gemeente, zo meldt deze in een persbericht. „Er zijn 150 psalmen die troost bieden, klaagliederen zijn en bedevaartsliederen, lofzangen en gebeden, waaruit een keuze kon worden gemaakt. Volgens een soort songfestivalachtig puntensysteem werden tien psalmen uitverkoren, die binnenkort in een speciale bijeenkomst zullen worden gezongen.” Nieuwegein-Noord koos, aldus het persbericht, in groten getale voor Psalm 150, die als eerste uit de bus kwam, met op de tweede plaats Psalm 138 en op de derde plaats Psalm 25. Op plaatsen vier tot en met tien kwamen respectievelijk de psalmen 87, 98, 136, 139, 84, 23 en 149. Op 26 maart zal deze psalmentoptien worden gezongen, ’s middags om halfvijf in de Dorpskerk van Nieuwegein-Jutphaas.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen wordt gemaild naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.