SEC onderzocht óók praktijken van Bush
Een paar dagen voordat president George Bush het Amerikaanse bedrijfsleven zal toespreken over de dwingende noodzaak van een hogere bedrijfsethiek, zijn twijfelachtige praktijken van hemzelf aan het licht gekomen.
Die praktijken leidden indertijd tot een formeel onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het vertrouwen van het Amerikaanse publiek en vooral de beleggers is de laatste maanden ernstig ondermijnd door de bedrijfsschandalen die vorig jaar begonnen met Enron en die daarna niet meer ophielden. WorldCom voegde vorige week de zoveelste miljardenfraude aan de reeks toe.
Dringend tijd dus voor de president -die al die tijd had gezwegen- om iets te ondernemen om het vertrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven en vooral in de aandelenmarkt te herstellen. Volgende week dinsdag zal Bush daarover een „belangrijke rede” houden, aldus het Witte Huis.
Jammer voor Bush dat The Washington Post woensdag meldde dat zijn eigen zakenpraktijken niet zo keurig waren. In 1990 zat hij in de raad van bestuur van het Texaanse energiebedrijf Harken. Dat knoeide met de boekhouding en moest z’n winstcijfers na een SEC-onderzoek corrigeren. Bush ondernam niets om het bedrijf in het rechte spoor te houden. Erger nog, hij verkocht Harken-aandelen voor minstens 1 miljoen dollar voordat de koers van dat aandeel kelderde. Die verkoop rapporteerde hij te laat aan de SEC. Die tikte hem daarvoor in 1991 op de vingers, maar vervolgde de zoon van de toenmalige president Bush (senior) niet.
Bush heeft altijd beweerd dat hij de aandelenverkoop op tijd heeft gerapporteerd, maar dat zijn documenten bij de SEC waren zoekgeraakt. Woensdag veranderde Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer dat verhaal en zei dat de trage rapportage van de verkoop de schuld was van de juridische afdeling van Harken. „Laten we niet overdrijven. De affaire Harken en Bush’ twijfelachtige gedrag is niet van de omvang van Enron of WorldCom, maar het is wel wat huichelachtig als deze meneer Amerika gaat toespreken over de noodzaak van een hogere bedrijfsmoraal”, meent analiste Dana Milbank van The Washington Post.
Zij wijst erop dat de SEC momenteel twijfelachtige boekhoudkundige praktijken onderzoekt van het Texaanse energiebedrijf Halliburton uit de periode (1998) dat huidig vice-president Dick Cheney daar topman was. „Bush en Cheney vormen dus niet bepaald het aangewezen duo om corporate America weer in het rechte spoor te brengen”, aldus Milbank.