WAO blijft heet hangijzer voor sociale partners
De voorgestelde vormgeving van het nieuwe WAO-stelsel blijft voor de sociale partners een heet hangijzer in het woensdag gepresenteerde regeerakkoord.
Het feit dat CDA, VVD en LPF toch „proletarisch winkelen” in het moeizaam afgesloten akkoord in de Sociaal-Economische Raad (SER) valt niet in goede aarde bij de werkgevers- en werknemersverenigingen, zo bleek woensdag.
Doordat de nieuwe regeringspartijen belangrijke voorwaarden pas later willen instellen of aanscherpen, achten de vakcentrales FNV en CNV zich vooral niet meer gebonden aan de afspraak voor het tweede ziektejaar van een werknemer geen aanvullende loonafspraken te maken. Gisteravond was dat dan ook een belangrijk onderwerp op de agenda van de Stichting van de Arbeid (STAR), waarin werkgevers en werknemers samen overleggen.
De sociale partners hebben in het STAR-overleg besloten toch nog een poging te wagen het SER-advies over de WAO onder de aandacht van de nieuwe regering te brengen. „Een nieuwe minister van Sociale Zaken, een nieuw kabinet en een nieuw parlement. Dat betekent nieuwe kansen om opnieuw ons WAO-advies uit te leggen en te bepleiten”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW hoopvol.
Bij de vakbonden valt het ook niet goed dat voortaan niet meer de verdiencapaciteit -hoeveel kan iemand nog verdienen in vergelijking met zijn oude baan- het uitgangspunt is, maar de arbeidscapaciteit. Daarbij wordt gekeken welk werk iemand nog kan doen. Een professor moet dan bijvoorbeeld putjes gaan scheppen.
Werkgevers zijn niet content dat de Pemba-boete die ondernemers moeten betalen voor zieke werknemers voorlopig wordt gehandhaafd, al is MKB-Nederland, de belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf, hier genuanceerder over. De boete verdwijnt wel voor bedrijven met minder dan 25 werknemers.
Volgens MKB-Nederland wordt de soep overigens niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. „Als de nieuwe WAO-regels nu zouden worden ingevoerd, is de eerste nieuwe WAO’er er pas over twee jaar”, tekent voorzitter H. de Boer aan. „Tegen die tijd zijn de uitkeringen ook verhoogd.”
Het afschaffen van het spaarloon, de loonkostensubsidie voor werkgevers voor het in dienst nemen van lager geschoold personeel (SPAK) en de Melkertbanen, vallen evenmin goed. Het bedrijfsleven klaagt daarbij over een te grote lastenverzwaring. „Terwijl een lastenverlichting juist hard nodig is om uit het economische dal te komen”, aldus voorzitter G. Doornbos van land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland.
„Het nieuwe kabinet krijgt een vijfje”, vindt voorzitter A. Verhoeven van vakvereniging Unie MHP. Dat moet volgens hem een zesje worden. „Wij gaan graag praten over de nodige correcties.”
Ook MKB-Nederland geeft de combinatie CDA, VVD en LPF vooralsnog het voordeel van de twijfel. De FNV is een stuk feller: de vakcentrale verwacht dat het voorgenomen beleid de verhoudingen in Nederland op scherp stelt.