Half miljoen Fransen op de been tegen banenplan
PARIJS - Meer dan een half miljoen Fransen zijn zaterdag de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het nieuwe banenplan van de regering voor jongeren. Het was het meest omvangrijke protest tot nu toe tegen het omstreden plan, dat in april in werking moet treden. In Parijs liepen de protesten uit op hardhandige confrontaties met de politie.
Jongeren braken door het kordon om de Sorbonne-universiteit in het centrum van Parijs. De politie vuurde traangas af en zette een waterkanon in tegen honderden demonstranten die met flessen gooiden. De universiteit, die een week geleden door de oproerpolitie werd ontzet, is uitgegroeid tot een symbool van het verzet tegen het banenplan, dat volgens de regering jongeren sneller aan het werk helpt, maar volgens tegenstanders de baanzekerheid van jongeren ernstig aantast.De organisatoren noemden een aantal deelnemers van 1.145.000. De schatting van de politie lag een stuk lager.
De marsen verliepen grotendeels vreedzaam, maar aan het einde van de belangrijkste betoging, in Parijs, staken jongeren een auto in brand en bestookten zij de politie met vuurwerk. Zeker vier agenten en twaalf betogers raakten gewond. De politie heeft zeker 28 mensen aangehouden. Ook in Marseille en Rennes waren er geïsoleerde geweldsincidenten.
Donderdag werden bij betogingen in Parijs en Toulouse ongeveer 300 jongeren opgepakt, nadat die bij een studentenbetoging in botsing waren gekomen met de oproerpolitie. Bij die ongeregeldheden raakten bijna zestig agenten gewond. De Franse president Jacques Chirac riep vrijdag op tot kalmte.
Vertegenwoordigers van de Franse vakbonden zouden vandaag in Parijs praten over verdere acties tegen de omstreden versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren. Nu de regering van premier Dominique de Villepin ook na de massale betogingen van zaterdag vastbesloten is de hervormingen door te zetten, komt een algemene staking steeds dichterbij.
De nieuwe wetgeving maakt het werkgevers mogelijk jongeren in de eerste twee jaar van hun dienstverband zonder opgaaf van reden te ontslaan. De regering gaat ervan uit dat bedrijven daardoor eerder jongeren aan zullen nemen, zodat de torenhoge jeugdwerkloosheid zal dalen. Tegenstanders menen echter dat starters op de arbeidsmarkt daardoor te lang in onzekerheid worden gehouden.
De vakbonden eisten afgelopen weekeinde dat de regering de plannen voor het zogenoemde jongerencontract terug zou draaien. Premier De Villepin liet gisteren echter weten dat absoluut niet van plan te zijn, ondanks de dreiging van de vakbonden met een verlammende algemene staking.
De kwestie zorgt al weken voor beroering in Franse steden. Vooral in Parijs kwam het al tot botsingen tussen studenten en de oproerpolitie. De grootste demonstraties tot dusver vonden zaterdag plaats. Volgens de vakbonden waren 1,5 miljoen betogers op de been, waarvan 350.000 alleen al in Parijs.
Ook op 7 maart waren grote Franse steden al het toneel van massale protesten.
Volgens de vakbonden dragen De Villepin en president Jacques Chirac „de volle verantwoordelijkheid” voor de sociale spanningen in het land, dat vorig jaar ook al te maken kreeg met hevige onlusten in de steden. De linkse oppositie steunt de protesten. Ook een ruime meerderheid van de bevolking vindt volgens opiniepeilingen dat het jongerencontract van tafel moet.