„Jongeren alleen nog door relatie te bereiken”
VEENENDAAL - „Als je aan relationeel jongerenwerk wilt doen, koop dan een barbecue, hamburgers en wat er nog meer bij hoort en nodig jongeren uit je buurt uit. Je zult zien, dat geeft ruis in huis.”
Deze tip gaf René de Boer zaterdag aan zo’n 450 jongerenwerkers die in de Bethelkerk in Veenendaal waren bijeengekomen. De bijeenkomst werd met veel muziek, lofzang en gebed omlijst.De Boer, werkzaam bij een consultatiebureau voor alcohol en drugs, was de hoofdspreker op een toerustingsdag voor tiener- en jeugdleiders van de Evangelische Alliantie (EA). Het thema was DichteRbij, waarbij de R voor Relatie staat.
Onbekeerde jongeren zijn alleen nog door relatie te bereiken, aldus De Boer. Op onconventionele wijze liet hij zien hoe je de confrontatie met deze jongeren aan moet gaan. Programmagestuurd jongerenwerk is prachtig, maar het gevaar bestaat volgens hem dat dat al snel verzand in blablaverhalen. „De torenbouw van Babel was bedoeld om een naam te maken en elkaar niet kwijt te raken. Lijken sommige programma’s in en kerken en kerkelijke organisaties niet dezelfde trekken te vertonen? We stoppen in onze maatschappij 1500 leerlingen in een schoolgebouw en pompen ze vol met programmagestuurd onderwijs. Als we niet oppassen doen we in de kerk hetzelfde. Hoeveel jongeren zijn bereikt, hoe groot is de jeugdkerk? Groot, groter, grootst. Zelf een naam maken in het christelijke wereldje, terwijl je jongeren niet meer van naam kent. De onbekeerde zal op basis van relationeel werk binnenkomen en niet direct voor een geweldige Bijbelstudie.”
Met de vertoning van een film maakte De Boer duidelijk hoe je een relatie met jongeren aan kunt gaan. Na lichamelijke confrontatie door te trainen voor een vechtsport kan er zo maar een gesprek ontstaan, omdat er een relatie is gegroeid. De Boer heeft zo zelf contact met een groep jongeren, kerkelijk en niet-kerkelijk. Als het fout gaat omdat ze ruzie gemaakt hebben in de stad, bellen ze hem op. Kennelijk heeft hij hun vertrouwen gewonnen en kan hij indringende gesprekken met ze voeren.
De Boer: „In Klaagliederen 2 wordt gesproken over prinsen en prinsessen die geen prinsen en prinsessen meer zijn. Ze hebben hun maagdschap weggegeven. Zo is het ook in deze tijd, jongeren die zich overgeven aan seks, meisjes met eetproblemen, lustobjecten voor jongens. Wees bewogen met deze jongeren. Doe wat in Klaagliederen 2 staat: „Sta ’s nachts op en roep naar uw God.” Ga naast ze staan, probeer ze te begrijpen, ook al zijn hun verhalen nog zo confronterend. Alleen dan kan er iets opbloeien, waarin je ook kunt wijzen op de weg naar de Heere Jezus. Jezus deed dat zelf ook, hij deed niets anders dan de melaatse aanraken.”
Met de woorden: „Ga iets engs doen, stap uit je burgerlijkheid, doe eens iets wilds, zet voor jezelf een doel”, beëindigde De Boer zijn betoog en riep hij tegelijk op tot gebed: „Visualiseer de plaats waar je woont, vorm een beeld van tieners uit je directe omgeving. Bid voor deze jongeren.”
De aanwezige vrouwen die jongerenwerk doen onder meisjes, werd de zegen toegebeden door degenen die in de zaal om hen heen zaten. Ditzelfde gebeurde met de mannen die onder jongens werken.
Verdere doordenking van het thema kon worden gevolgd in dertig workshops die in drie sessies werden gehouden in het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal.
Youth for Christ Nederland ”The Art of Connecting” lanceerde een nieuw programma, dat jongeren wil helpen hun geloof in Jezus op een natuurlijke manier te delen met anderen.