Duizenden leerlingen ten onrechte thuis
GRONINGEN (ANP) - Jaarlijks zitten tussen de 2500 en de 5000 leerplichtige kinderen ten onrechte langer dan twee maanden thuis.
Dat blijkt uit onderzoek van het GION, een instituut voor onderzoek naar onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen.Het grootste deel van de thuisblijvers zijn tieners die geen zin hebben om naar school te gaan. Ongeveer 10 procent van de leerlingen staat op een wachtlijst voor het speciaal onderwijs of jeugdhulp, aldus onderzoeker T. van Batenburg gisteren.
Deze kinderen zitten onnodig thuis omdat de procedure om leerlinggebonden financiering, een zogenoemd rugzakje, te krijgen, te lang duurt.
De thuisblijvende tieners hebben vaak een grote onderwijsachterstand. Opvangprojecten proberen deze jongeren weer te motiveren, maar schenken niet altijd voldoende aandacht aan het wegwerken van deze leerachterstand, concluderen de onderzoekers.
„De jongere blijft dan gevangen in een neerwaartse spiraal van een steeds groter wordende onderwijsachterstand en drop-out.” Volgens onderzoeker Van Batenburg is het moeilijk om thuisblijvers weer naar school te krijgen. „Het verzuim kan wel omlaag, bijvoorbeeld met een-op-eenbegeleiding, maar dat is intensief en zeer prijzig.”