Wilde tieners lopen risico op hersenletsel
ST MORITZ (ANP) – Tieners halen wereldwijd halsbrekende toeren uit zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor hun gezondheid.
In Nederland neemt het aantal hersentrauma’s bij kinderen tussen 8 en 10 jaar heel sterk toe. Volgens neuropsycholoog Erik Matser is het daarom de hoogste tijd in kaart te brengen wat zich in Nederland allemaal ’ondergronds’ afspeelt.Matser organiseerde deze week samen met de Zwitserse voorzitter van de internationale ijshockeyfederatie, tevens orthopeed, een conferentie in Sankt Moritz, waarbij onder anderen neurologen, kinderartsen, neuropsychologen en wetenschappers spreken over hersentrauma’s bij sporters en kinderen.
Bij tieners in westerse landen (Canada, VS, Europa) loopt het aantal hersentrauma’s de laatste tijd fors op, zo bleek deze week in Zwitserland. Daar legden de deskundigen uit allerlei landen de cijfers naast elkaar. „Het is vooral van toepassing op de groep 8 tot 10–jarigen”, constateerde Matser, die volgend jaar opnieuw een congres organiseert. „Dan zullen we een deel inruimen voor kinderneurologie, want dat blijkt van groot belang”.
Een oorzaak voor de toename van de hersentrauma’s is nog niet blootgelegd, maar de algemene trend is wel dat steeds meer kinderen de neiging hebben zich bijzonder roekeloos te gedragen. „Waar kinderen vroeger experimenteerden met blowen of alcohol, vertonen ze tegenwoordig ander gedrag en slaan ze elkaar voor de lol voor het hoofd. Dat kan zelfs uit sport voortkomen, getuige het lockerboxing”.
Voor de toename van hersentrauma’s kan het wildere tienergedrag een aanwijzing zijn. „Het is cool om immuun te zijn voor letsel”, leerde Matser. „In Nederland kennen we illegale autoraces, in Canada en de VS het lockerboxing. Daar zijn we van geschrokken. We wisten het niet, terwijl het al jaren aan de gang blijkt te zijn. Een arts in Canada ontdekte het fenomeen toevallig via een tiener met een hersentrauma, maar de ouders wisten van niets”.
In Nederland moeten artsen hierover worden ingelicht, vindt Matser. „Men moet er zich bewust van worden. Artsen moeten aan de ouders drie vragen stellen: Waar is je kind, wat doet het en met wie?” De initiatiefnemers van de conferentie willen een campagne opzetten die zich richt op het gedrag van kinderen. „Gaan we het wilde gedrag van tieners toestaan en steeds grotere helmen ontwikkelen, of gaan we het gedrag intomen?”, stelt Matser een retorische vraag.
„In Nederland is er een sterke toename van hersentrauma’s bij kinderen tussen de 8 en 10 jaar. Dat kunnen hersenschuddingen zijn waarvan ze nog heel lang last hebben. Ze hebben hoofdpijn, zijn vermoeid, kunnen zich moeilijk concentreren en hebben moeite met nieuwe dingen leren. En juist dat is op die leeftijd heel belangrijk”.