Internaten: Gebruik lege plekken voor jeugdzorg
DEN HAAG - Schippersinternaten, die steeds minder kinderen huisvesten, kunnen probleemkinderen opvangen. Die suggestie doet de sector aan staatssecretaris Ross van Welzijn.
Vakbond Abvakabo FNV overhandigt vrijdag in Den Haag een petitie aan de staatssecretaris. De bond, die 120 werknemers in de schippersinternatensector vertegenwoordigt, wijst erop dat er in de jeugdzorg wachtlijsten bestaan en dat er dringend behoefte is aan opvang. Internaten hebben plaatsen over én er werken medewerkers die gespecialiseerd zijn in de 24 uursopvang. De bond roept de staatssecretaris op de mogelijkheid „serieus” te overwegen.De achttien schippersinternaten verkeren al jarenlang in zwaar weer. Ze vragen al jaren om meer subsidie. Steeds minder kinderen gaan naar de instellingen. Op dit moment bezoeken zo’n 1150 kinderen de internaten. Vijf jaar terug waren dat er nog ongeveer 1500. Een belangrijk deel van de kinderen komt uit reformatorische kring.
P. de Berg van de Centrale stichting van internaten voor schippers- en kermisjeugd (Censis) ziet wel wat in de suggestie om plaatsen op schippersinternaten beschikbaar te stellen voor probleemkinderen. „Zo slaan we twee vliegen in een klap. We helpen de wachtlijsten in de jeugdzorg in te korten en we vullen de lege plekken op de internaten op.”
Wel moet ervoor gewaakt worden dat er op internaten groepen ontstaan die problemen opleveren doordat er totaal verschillende jongeren worden gehuisvest, tekent De Berg aan. „Misschien kun je losse leegstaande woonunits in de schippersinternaten gebruiken voor de opvang van de probleemkinderen, zodat de groepen toch worden gescheiden.”
Directeur M. C. Quist van het reformatorische schippersinternaat De Merwede in Werkendam noemt het „een goed idee” om overtollige ruimte in de internaten te gebruiken voor de huisvesting van probleemjongeren. „Het personeel op internaten is sterk in het opvoeden van kinderen in bijzondere situaties. Natuurlijk zul je het plaatsen van kinderen uit de jeugdzorg op internaten wel goed moeten begeleiden.”
Quist wijst erop dat de reformatorische schippersinternaten op dit moment nog geen ruimte over hebben en zelfs krap in de ruimte zitten.
Directeur B. P. van der Pol van internaat Eben-Haëzer in Dordrecht heeft haar twijfels bij het plan. „De vraag is of probleemkinderen passen binnen de groep van schipperskinderen.”
Bij de actie van vrijdag vraagt Abvakabo het komende jaar 10 procent extra subsidie. In de drie jaren daarna is volgens de bond nog eens 5 procent extra nodig.