Economie

Stroomprijs kan lager

BRUSSEL (ANP) - De prijs van elektriciteit kan in Nederland tot 10 procent of 7 cent per kilowattuur dalen als er in Europa een betere samenwerking komt bij de toegang tot nationale energienetwerken.

15 March 2006 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:33

Dat heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken dinsdag gezegd na afloop van overleg in Brussel met zijn EU-collega’s over energievoorziening in Europa. Daarbij gaat het wel om groothandelsprijzen.Volgens Brinkhorst heeft Nederland een relatief hoge stroomprijs in Europa, omdat er nog tal van problemen zijn bij de interconnectie, of samenwerking tussen energienetwerken in Europa. Daardoor is er geen sprake van een efficiënt en voordelig energiebeleid. Zo is de groothandelsprijs in Duitsland per kilowattuur 7 cent lager dan in Nederland.

Volgens Brinkhorst is er door betere interconnectie en internationaal gebruik van netwerken een „aanzienlijke prijsbesparing mogelijk”, waarbij er geen verschillen hoeven te zijn met bijvoorbeeld Duitsland. Het is voor het eerst dat de minister een bedrag hangt aan de besparingsmogelijkheden van de door hem al lang gevraagde betere interconnectie tussen lidstaten.

De D66-bewindsman wil daarbij vooral inzetten op samenwerking tussen lidstaten die aan elkaar grenzen, zoals de Benelux, Duitsland en Frankrijk, die al initiatieven ontplooien op dit terrein. De Europese ministers wezen dinsdag ook een plan van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voor één Europese regulator van de energienetwerken af.

„Dat is een stap te ver. We moeten eerst samenwerken op regionaal niveau tussen enkele lidstaten”, aldus de bewindsman. Volgens hem zijn inmiddels ook Groot-Brittannië, België en Luxemburg gewonnen voor zijn eigen plan voor een ontkoppeling van het beheer van netwerken enerzijds en de productie en levering van energie anderzijds. Dit ligt overigens in Nederland ook nog moeilijk.

Brinkhorst wil de netwerken in publieke hand houden. Voor hem is het geen probleem als de productie- en distributiebedrijven opgaan in grotere „Europese kampioenen”, die in de hele EU met elkaar kunnen concurreren. De minister wees er dinsdag op dat in Nederland nu al 50 procent van de elektriciteitsproductie in Duitse en in Belgische handen is.

Brinkhorst hekelde het „economisch nationalisme” van Spanje en Frankrijk, die door fusie op landelijke schaal de overname van grote energiebedrijven door Duitse en Italiaanse concurrenten tegen willen houden. Volgens de ministers is de vorming van enkele grote Europese energieleveranciers „op termijn gewoon onvermijdelijk.”

De EU-regeringsleiders buigen zich eind volgende week over de plannen van de Europese Commissie voor de energiemarkt. Volgens Brinkhorst is samenwerking in Europa vooral nodig bij de contacten met grote leveranciers uit andere lidstaten, zoals Rusland. Ook kan de Europese Commissie in zijn ogen een belangrijke rol spelen bij het aanmoedigen van nieuwe initiatieven en de totstandkoming van meer interconnectie. Verder riep Brinkhorst op tot meer energiebesparing in de transportsector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer