Vele loze alarmeringen politie aangepakt
De politie en de beveiligingsbrache gaan gezamenlijk de grote hoeveelheid loze alarmen waardoor de politie voor niets uitrukt, aanpakken. Maar liefst 90 procent van de meldingen klopt nog steeds niet en dat kost de politie jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro.
Afspraak is nu dat de inbraakmeldingen die bijvoorbeeld door de particuliere alarmcentrales zijn gecontroleerd, vanaf 1 januari 2007 hoge prioriteit krijgen bij de politie. „Als we dan een melding krijgen, weten we dat het een serieus is en dat we een boef kunnen vangen. En dat willen we graag", aldus de zegsman van het Nederlands Politie Instituut (NPI).De politie en de beveiligingsbranche zijn al jaren bezig om het percentage loze alarmen terug te dringen. Volgens het NPI is er door de aanscherping van procedures al vooruitgang geboekt. Particuliere alarmcentrales stellen al vaak vast dat het loos alarm is, zodat de politie niet hoeft te komen.
Toch moet het nog beter, omdat het nodeloos uitrukken van de politie ten koste gaat van de noodhulp en de politiezorg, concludeert het NPI. „Elke dag rijden er twintig politiemensen achter dit soort meldingen aan". Jaarlijks verwerken de centrales waar de meldingen binnenkomen meer dan twee miljoen telefoontjes. Vaak moet de politie bij loze meldingen wel in actie komen en dat kost niet alleen geld maar ook inzet, waardoor ’echte’ politiezorg wordt benadeeld, aldus het NPI.
Volgens het NPI zorgen de nieuwe afspraken niet voor tweedeling in de politiezorg. „Alarmcentrales nemen de zorg voor bedrijven of particuliere eigendommen gedeeltelijk over. Zij controleren de melding zodat de eigenaar dat niet hoeft te doen. Maar wie wil kan ook een webcam neerzetten in zijn kantoor. Via camera of microfoon kan ook worden vastgesteld of ergens wordt ingebroken".