Binnenland

„Oude Zuiderzee deels terug laten keren"

LELYSTAD (ANP) – Het is een goed idee om de oude Zuiderzee gedeeltelijk te laten terugkeren. Dat stelt de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer (VBIJ) in een toekomstvisie over het IJsselmeergebied bij Lelystad.

14 March 2006 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:33

Voorzitter M. Bierman sloot dinsdag niet uit dat de Afsluitdijk een nieuwe variant zou moeten worden van de Deltawerken in Zeeland. „Er moet iets gebeuren, dat is zeker." De stichting VBIJ richt zich in het toekomstplan op het jaar 2050. Wat de organisatie betreft, zijn het bestaande IJsselmeer en het Markermeer tegen die tijd veranderd in een grote binnenzee. Daarin zal de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan. Bierman: „Een gedeeltelijk eerherstel voor de Zuiderzee, waarbij we als mens wel de algemene regie blijven voeren.“Leidraad in de toekomstvisie is de wetenschappelijke conclusie dat de waterkwaliteit door voortzetting van het huidige beleid steeds verder verslechtert. Bierman: „Dat alles maakbaar is in de natuur is achterhaald. We kunnen de dijken bijvoorbeeld wel blijven verhogen als het water stijgt, maar daarmee los je het probleem niet op dat ook de bodem daalt. We zijn dus eigenlijk een beetje water naar de zee aan het dragen.”

De stichting VBIJ keek als eerste naar het Markermeer. Volgens Bierman kan een rechtstreekse verbinding met het IJsselmeer ervoor zorgen dat de dieren en planten daar beter kunnen overleven. Dan komt er een nieuwe waterstroming op gang, die een deel van het slib afvoert en de bodem leefbaarder maakt. „Wat we precies moeten doen, is een andere vraag. Misschien moeten we de Houtribdijk verlagen of er juist een opening in maken", aldus Bierman.

Verlaging van de Afsluitdijk lijkt Bierman uit veiligheidsoogpunt geen serieuze optie, maar een vergelijkbaar project als de Deltawerken noemt hij een beter idee. “Er komt in de toekomst naar verwachting steeds meer water uit de rivieren in het IJsselmeergebied terecht. Dat moet wel weer weg. Een opening naar de Waddenzee die dicht en open kan, zou een goed hulpmiddel zijn.”

De Stichting VBIJ is een samenwerkingsverband van vijf regionale organisaties aan het IJsselmeer. Dat zijn het Flevo–landschap, It Fryske Gea, de IJsselmeervereniging, Landschap Noord–Holland en de Waddenvereniging. „Wij hebben de overtuiging dat dit de beste oplossing is, maar dan hebben we wel de medewerking van anderen nodig", zegt Bierman. „Gelukkig hebben we nog even de tijd om alles verder uit te werken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer