Sterke ledengroei reformatorische vakbond
De reformatorische vakbond RMU ondergaat een explosieve groei. Het ledental stijgt jaarlijks met 10 procent, en is inmiddels op 14.000 beland. „We verwachten dat aantal nog te kunnen verdubbelen”, aldus RMU-directeur P. Schalk woensdag.
Schalk baseert de groei op de reformatorische doelgroep, die de schroom tegen vakbonden steeds meer loslaat. Het beleid van de paarse regering zorgt volgens hem ook voor veel ledengroei. „Werken op zondag, euthanasie, de verharding van de samenleving: het zijn onderwerpen die gelovige werknemers in het hart hebben geraakt.”
Werknemers in de gezondheidszorg, vervoer en industrie die op zondag moeten werken of botsen met de medische ethiek, sluiten zich aan bij de RMU. De bond probeert voor haar medewerkers dan een regeling te treffen.
De achterban van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie vond het jarenlang ongewenst om lid te worden van een vakbond of om een ondernemingsraad op te richten. Gedachte was dat de ondernemer het gezag toekwam. Een bijbelstudie van de RMU benadrukte dat een werkgever best collectief met zijn werknemers over de arbeidsvoorwaarden mocht vergaderen. „Ook bedrijven als het Reformatorisch Dagblad hebben nu een ondernemingsraad.”.
Opmerkelijk is dat de RMU ook werkgevers vertegenwoordigt, onder de Unie valt een aparte ondernemers- en een werknemersvereniging. Het gebeurt soms dat de Unie in hetzelfde bedrijf de baas als de werknemer bijstaat bij een overleg. Ook bij het vaststellen van de loonverhoging voor nieuwe CAO’s komt dat voor.
„Een poldermodel in het klein”, beschrijft Schalk. Heel logisch, volgens hem, dat de RMU vorig jaar uitkwam op een ’loonwens’ van 3,25 procent. Dat precies het huidige gemiddelde is van de loonstijging in CAO’s.
Dat de werkgevers ook in de vakorganisatie zitten, is niet de reden waarom de RMU principieel tegen staken is. Stakingen gaan de organisatie gewoon te ver. „Staken is een machtsmiddel, zo ga je niet goed om met gezag en arbeidsovereenkomsten”, vindt Schalk. „Staken mag alleen, als doorwerken zondig is. Dan is het echter al gauw werkweigering, liever treffen we dan een regeling met de werkgever.”
De RMU wordt veelal in verband gebracht met een van oudsher reformatorisch bedrijf als Baan, maar kijkt inmiddels verder. CAO-coördinator Chr. Baggerman onderhandelt bij twaalf bedrijven mee over CAO’s en sluit jaarlijks tientallen sociale plannen af. „Het zijn wel allemaal bedrijven in de lijn tussen Vlissingen en de Veluwe, de streek waar onze gezindte het sterkst voorkomt.”
De RMU is positief over de komst van het nieuwe kabinet onder leiding van de gereformeerde CDA’er Balkenende. „In het regeerakkoord heeft hij al laten vastleggen dat er meer rekening wordt gehouden met gewetensbezwaarden”, zegt Schalk. „Hopelijk kijkt hij straks naar de arbeidstijdenwet, die ook werken op zondag regelt. En wellicht wordt nog ons voorstel opgepakt dat alle scholieren drie weken op sociale stage moeten bij bijvoorbeeld een zorginstelling.”