Buitenland

Tribunaal zwijgt over ware doodsoorzaak Milosevic

DEN HAAG - Het Joegoslaviëtribunaal weigert in te gaan op berichten in de media dat Slobodan Milosevic in het geheim niet-voorgeschreven medicatie heeft ingenomen. We moeten de resultaten van het onderzoek afwachten, aldus maandag de woordvoerster van de griffie van het VN-tribunaal.

Buitenlandredactie
14 March 2006 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:33

De uitslag van het toxicologisch onderzoek dat is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut wordt later deze week verwacht, aldus het VN-hof. Intern onderzoek onder leiding van vicepresident en rechter Kevin Parker moet daarnaast meer duidelijkheid geven. De uitslagen daarvan kunnen nog wel even op zich laten wachten.Bloedonderzoek heeft uitgewezen dat de zaterdag aan een hartaanval overleden Milosevic een mix van medicijnen in zijn lichaam had die hem geen goed deed. Die moet ervoor gezorgd hebben dat de medicijnen die hij voor de behandeling van zijn kwalen kreeg geen effect sorteerden. Het is tot op heden onduidelijk waarom en van wie hij de verkeerde medicijnencombinatie kreeg.

De kwalijke stof die twee weken geleden werd aangetroffen in Milosevic’ bloed heet rifampicine. Het is een middel tegen lepra en tuberculose, ziekten waar de Servische ex-president niet aan leed. Rifampicine deed de werking van de medicijnen tegen hoge bloeddruk, die Milosevic wel moest slikken, teniet. Dit bevestigde maandag de Groningse toxicoloog D. R. A. Uges, die het bloed van Milosevic twee weken terug onderzocht.

Milosevic schreef de woensdag voor zijn dood een brief aan Lavrov, waarin hij stelde dat zijn artsen hem opzettelijk de verkeerde medicijnen gaven. Via Tomanovic ging de brief vrijdag naar de Russische ambassade in Den Haag, de dag voordat Milosevic overleed.

Milosevic’ rechters wezen vorige maand nog een verzoek van hem af om in Rusland te worden behandeld. Rusland, waar onder anderen de echtgenote, zoon en broer van Milosevic wonen, gaf daarvoor garanties aan het tribunaal. Maar die legden de rechters naast zich neer. Ze vonden dat Milosevic ook in Nederland kon worden behandeld.

Milosevic noemde de weigering erg onrechtvaardig en zei daartegen in beroep te willen. Een goede gezondheidstoestand leek voor Milosevic in dit duel met het tribunaal over verpleging in Moskou ongunstig.

„Er is opdracht gegeven voor diepgravend onderzoek. Ik verwacht dat hij genoeg tijd zal nemen om alle relevante punten te onderzoeken”, aldus woordvoerster Alexandra Milenov.

Op vragen hoe het eventueel mogelijk is om pillen of medicatie het VN-cellencomplex in te smokkelen, kon zij slechts verklaren wat de standaardprocedures zijn voor het controleren van bezoekers van het complex en hun bagage.

Alle bagage wordt doorzocht en mensen kunnen worden onderworpen aan fouillering, diplomaten uitgezonderd. „Aan de andere kant worden gedetineerden wel voorafgaand aan en na bezoeken gefouilleerd”, aldus Milenov. „Er zijn geregeld doorzoekingen van cellen, maar wat daar uitkomt, is vertrouwelijk.”

De medische functionaris in het VN-complex schrijft middelen voor en de bewakers dienen de geneesmiddelen toe. „Als gedetineerden hoofdpijn hebben, kan de functionaris hun gewoon een aspirientje geven. In zwaardere gevallen worden medicijnen natuurlijk gegeven op instigatie van specialisten”, verklaarde Milenov tegen het ANP.

Milosevic stond ten tijde van zijn dood onder normaal regime. Hij werd volgens het tribunaal niet extra vaak gecontroleerd door bewakers. Videobewaking werd niet nodig geacht.

Rusland behoudt zich het recht voor om de lijkschouwing die in Nederland is verricht op het lichaam van Milosevic te wantrouwen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, maandag gezegd. Lavrov liet weten dat Moskou zelf artsen naar Den Haag zal sturen.

De Nederlandse ambassade in Moskou heeft maandag een visum verleend aan vier Russische artsen. De artsen willen in Nederland in elk geval „kennisnemen van de bevindingen” van de autopsie. Het openbaar ministerie heeft het lichaam gistermiddag vrijgegeven.

Volgens Russische media wordt de ploeg Russische artsen geleid door Leo Bokeria, de directeur van het Moskouse Bakoelev Cardio-Vasculaire Chirurgiecentrum. Bokeria heeft Milosevic eerder in Den Haag onderzocht.

Het is niet de bedoeling dat de Russische artsen de lijkschouwing overdoen die zondag is gedaan in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Wel zullen zij in Den Haag de documentatie over de autopsie bestuderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer