Kerk & religie

Cgk Amsterdam

De christelijke gereformeerde kerk Amsterdam begint met Pasen, op zondag 16 april, met het beleggen van nieuwe samenkomsten. „Samenkomsten ten bate van gemeentestichting, dus náást die van de bestaande gemeente”, zo meldt de cgk in haar jongste nieuwsbrief ”Zending in Amsterdam”.

14 March 2006 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:33
ALBLASSERDAM – In Alblasserdam is de verbouwing van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente be gonnen. Het bedehuis moet straks ruimte bieden aan 950 bezoekers. De gemeente hoopt de kerk eind dit jaar weer in gebruik te kunnen nemen.
ALBLASSERDAM – In Alblasserdam is de verbouwing van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente be gonnen. Het bedehuis moet straks ruimte bieden aan 950 bezoekers. De gemeente hoopt de kerk eind dit jaar weer in gebruik te kunnen nemen.

„Er groeit iets moois in Amsterdam”, aldus de gemeente. „In 2001 gingen onze ógen open voor stad waarin wij leven. En niet alleen onze ogen, ook ons hárt. We werden ons bewust van de taak die we als gemeente van Jezus Christus hebben te midden van al die mensen die Hem niet kennen.”Eén groep viel met name op: jonge, hoger opgeleide, niet-christelijke Amsterdammers. „Toen opende ook onze mónd zich: we gingen met deze mensen in gesprek. Meer dan honderd van hen hebben we geïnterviewd. Wat hebben we veel van deze jonge mensen geleerd! Er bleek bijvoorbeeld een grote behoefte aan verdieping en interactie te bestaan. De gesprekken kregen daarom een vervolg in Alpha- en Bètacursussen. En met ons Verdiepend en Interactief Podium, VIP05, organiseren we nu avonden rond actuele thema’s met debat, bezinning en ontmoeting.

Ook strekten we onze hánden uit. Veel mensen gaven aan dat ze iets voor anderen willen doen. In de Stichting Present Amsterdam koppelen we deze bereidheid aan concrete noden in de samenleving.”

Nu is het moment gekomen om „de sprong te wagen”, schrijft de gemeente, en te beginnen met het beleggen van erediensten die sterk zijn afgestemd op jonge niet-kerkelijke bezoekers: „open, eigentijds, goed verzorgd en vooral helder.”

Deze samenkomsten zullen in eerste instantie één keer per maand plaatshebben. „Alles wat we in de afgelopen jaren geleerd hebben, willen we verwerken in creatieve erediensten, waarin God onverminderd centraal staat. Er is een startgroep van betrokken christenen gevormd en we vertrouwen op aanwas vanuit onze contacten en initiatieven.” Naar verwachting worden vanaf september wekelijks samenkomsten belegd.

Dr. S. J. (Siebrand) Wierda, voorganger van de cgk Amsterdam, is voor 50 procent van zijn tijd aangesteld om ook de nieuwe gemeente met het Woord te bedienen. De kerk nam inmiddels een kantoorruimte in Amsterdam in gebruik, bestemd voor het werk van gemeentestichting en gemeenteopbouw. „Een bundeling van krachten: Siebrand Wierda en de andere professionele krachten die bij dit werk betrokken zijn, Stefan Paas, Gert-Jan Roest en Carlo de Waal, vinden er een werkplek en elkaar. Ook de startgroep komt er samen.”

Voor de nieuwe erediensten wordt een „herkenbare locatie” in het hart van Amsterdam betrokken, aldus de nieuwsbrief.

De Amsterdamse cgk schrijft op zoek te zijn naar „persoonlijke partners” die de gemeente financieel willen steunen. Zo bedragen de kosten van de voorganger (dr. Wierda) 23.000 euro, die van de huur van kantoorruimte 16.500 euro, van de huur van het kerkgebouw 18.000 euro, van de kerkdiensten/muziek 3000 euro, en van public relations 3000 euro.

Glazen kap Bolsward
In Bolsward is vorige week dinsdag begonnen met het aanbrengen van een glazen overkapping over de dertiende-eeuwse Broerekerk. De kerk, gebouwd door de Minnebroeders, is al ruim 25 jaar een ruïne. In 1980 werd de kerk getroffen door een brand. Het dak en een deel van het interieur werden verwoest.

Sindsdien is geprobeerd de ruïne te conserveren. Maar door weersinvloeden gaat de staat van het gebouw steeds verder achteruit. In oktober werd gestart met de restauratie. De muren worden aangepakt en er zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat de kerk verzakt.

Een bedrijf uit Delft heeft nu een glazen overkapping gemaakt, die in delen naar Bolsward is gebracht.

Door de restauratie en overkapping moet de kerk weer geschikt worden voor bijeenkomsten en exposities. Het project moet in september gereed zijn.

GkN Oudehorne 100 jaar
De gereformeerde kerk te Oudehorne viert haar honderdjarig bestaan. Eind december 1905 werd de gemeente gesticht. Zij begon met 41 lidmaten. In de afgelopen honderd jaar groeide dat aantal uit tot de huidige 550 leden.

De eerste jaren na de oprichting kwamen de leden bij elkaar in een klein evangelisatiegebouw uit 1898. De kerk, die nu nog steeds wordt gebruikt, is in 1924 gebouwd. In 1926 kwam de pastorie erbij, in 1927 de consistorie.

Afgelopen zondagmiddag leidden de huidige voorgangers ds. J. Kijzer en ds. J. van der Veen de jubileumdienst, samen met drie vroegere predikanten. De twee predikanten van Oudehorne werken parttime. Samen zijn zij goed voor één predikantsplaats.

Baptisten in Steenwijk
De baptistengemeente te Steenwijk is verhuisd. De locatie aan de Oostwijkstraat was niet langer toereikend voor het groeiend aantal kerkgangers. Met ingang van zondag 5 maart kerkt men in het verenigingsgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt aan het Schar. De Baptistengemeente te Steenwijk bestaat sinds 1947 en is aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten.

Herinrichting Grote Kerk Neede
Afgelopen zondag had de eerste dienst plaats in de heringerichte Grote Kerk van Neede. De banken, die na een brand in 1946 in de kerk waren geplaatst, zijn vervangen door stoelen. Dat maakt de inrichting van het gebouw flexibeler. Om de kerk een moderner uiterlijk te geven, werd de preekstoel ingeruild voor een tafel en is het interieur wit geschilderd.

Vanaf nu bezoeken niet alleen plaatselijke hervormden het negentiende-eeuwse gebouw. Gezamenlijke erediensten maken de kerk ook voor Needse gereformeerden tot vaste vergaderlocatie. Een woningcorporatie verbouwt het voormalige pand van de gereformeerde kerk tot een appartementencomplex.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen wordt gemaild naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer