Verdediging vraagt uitstel proces Air Holland
ROTTERDAM (ANP) – Alle advocaten hebben maandag voor de rechtbank in Rotterdam om uitstel gevraagd van het proces tegen twee ex–directeuren van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland en vier medeverdachten. De raadslieden vinden dat ze nog verschillende getuigen aan de tand moeten kunnen voelen, voordat de zaak verder behandeld kan worden.
De twee voormalige directieleden van Air Holland moeten zich vanaf maandag bij de rechtbank verantwoorden voor het vermoedelijk witwassen van vele miljoenen euro drugsgeld. Een deel van dat kapitaal is volgens het openbaar ministerie (OM) in het toen noodlijdende Air Holland gestopt. De rest in andere bedrijven.De vroegere algemeen directeur Cees van D. en zijn financiële rechterhand Paul G. van Air Holland ontkennen zelf elke betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld. Uit onderzoek van de politie blijkt volgens justitie echter dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot–Brittannië en Luxemburg legaal werd gemaakt. De vermeende drugsbende zou in 2001 over grote hoeveelheden crimineel geld in guldens beschikken. Die moesten worden omgezet in euro’s.
Het OM ziet G. als een van de financiële breinen achter de criminele organisatie. De belangrijkste missie voor G. was in de ogen van justitie om geldschieters te vinden, zodat het noodlijdende Air Holland kon blijven doorvliegen. Zo kwam hij volgens het onderzoeksteam terecht bij de Surinaamse familie G., die bij de handel in xtc–pillen betrokken zou zijn. De familie was bereid 12,5 miljoen euro in Air Holland te investeren.
De verdediging krijgt deze week de kans om een van de familieleden in Brazilië te horen. Hij zit daar in de gevangenis wegens drugshandel. Voor het verhoor is een dag uitgetrokken, maar dat is volgens de advocaten veel te kort. Ook willen ze andere vermeende leden van de drugsbende in onder meer Groot–Brittannië horen.
Paul G. heeft altijd gezegd dat hij niet op de hoogte was van mogelijke criminele activiteiten van deze familie. Eerder gaf zijn vorige advocaat aan dat de vroegere financiële topman van Air Holland wel met koffers vol geld, bedoeld voor de luchtvaartmaatschappij, naar het buitenland is gereisd. Het leek G. de beste manier om het geld op buitenlandse rekeningen te storten, zodat Air Holland geen dubbele belasting hoefde te betalen, verduidelijkte advocaat Beg toen.
Inmiddels heeft een directeur van reisorganisatie Q International zijn betrokkenheid in deze strafzaak voor 30.000 euro bij het OM afgekocht.