Economie

Corus zet aluminium weer in de etalage

LONDEN (ANP) - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus maakt deze week bekend op zoek te zijn naar kopers voor zijn aluminiumdivisie. De divisie zou circa 400 miljoen pond (580 miljoen euro) kunnen opleveren.

13 March 2006 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:33

Dat heeft The Observer in zijn zondageditie gemeld. Corus wilde volgens het dagblad zelf geen commentaar geven. Het bedrijf komt donderdag naar buiten met zijn jaarresultaten.De Britse krant spreekt over „een coup” van topman Philippe Varin. Een vorige poging, in 2003, om de aluminiumtak van Corus aan het Franse Pechiney te slijten, werd door de Nederlandse directie van het staalbedrijf tegengehouden.

Volgens The Observer is Corus mogelijk zelf een overnameprooi. Er doen geruchten de ronde dat Russische en Amerikaanse staalbedrijven Corus willen inlijven. In de branche is een consolidatieslag gaande. Zo heeft Mittal Steel een vijandig bod van 18,6 miljard euro uitgebracht op het grootste staalconcern van de wereld, Arcelor.

De krant wijst erop dat Varin flink veel geld kan opstrijken als het concern met een overnamepremie op de huidige koers van 1,07 euro wordt verkocht. Een verkoop van de relatief goed draaiende aluminiumtak zou de marktwaarde verder doen stijgen. De topman bezit 1,1 miljoen aandelen en verwerft in mei nog eenzelfde hoeveelheid.

De sleutelfiguren die in 2003 het verzet tegen de verkoop van de aluminiumpoot hebben geleid, onder wie de voormalige voorzitter van de raad van commissarissen Leo Berndsen, zijn inmiddels vertrokken. Hierdoor zou Varin meer macht hebben over de strategie van het concern.

De werknemers in Nederland, onder meer bij de Hoogovens in IJmuiden, hebben de Britse leiding er jaren van beticht het goed draaiende Hoogovens te misbruiken om de verliezen te dekken die de verouderde fabrieken in Groot-Brittannië lijden.

Deze achterdocht lag ook aan de basis van het verzet tegen de verkoop aan het Franse Pechiney. Bij deze kwestie moest uiteindelijk de rechter eraan te pas komen. Die besliste dat de verkoop van de aluminiumdivisie aan het Franse Pechiney onrechtmatig was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer