Iran wijst Russisch voorstel over uraniumverrijking van de hand
TEHERAN (AP) - Iran overweegt niet langer uranium te laten verrijken in Rusland en zal mogelijk zelf op grote schaal uranium gaan verrijken. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zondag gezegd.
„Het Russische voorstel staat niet langer op onze agenda”, zei de woordvoerder, Hamid Reza Asefi. De voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van het Russische parlement, Konstantin Kosatsjev, zei dat de enige kans op een compromis in het conflict over het Iraanse nucleaire programma nu is verkeken.Rusland heeft met instemming van de Verenigde Staten en de Europese Unie voorgesteld uranium voor Iran te gaan verrijken, om de zorgen van een groot deel van de internationale gemeenschap weg te nemen dat het Iraanse nucleaire programma niet slechts is bedoeld om kernenergie op te wekken, maar dat Iran bezig is kernwapens te ontwikkelen. Iran toonde aanvankelijk wel belangstelling voor het voorstel, al zei het direct ook zelf op kleine schaal uranium te zullen blijven verrijken, en twee weken geleden werd gemeld dat een akkoord nabij was, maar dat bericht werd al snel afgezwakt.
Eerder deze week besloot het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) het Iran-dossier door te spelen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die tot sancties zou kunnen besluiten. „De omstandigheden zijn veranderd. We moeten nu afwachten welke ontwikkelingen zich bij de vijf landen met vetorecht voordoen”, zei Asefi, doelend op de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk), die over vetorecht beschikken.
De Iraanse minister van buitenlandse zaken Maouchehr Mottaki zei zondag dat zijn land niet van plan is om olie in te zetten als wapen bij het conflict over zijn nucleaire programma. Hij sprak daarmee minister van binnenlandse zaken Mostafa Pourmohammadi tegen, die zaterdag zei dat zijn land olie als wapen zou kunnen inzetten, mocht de Veiligheidsraad tot sancties besluiten. Iran is na Saudi-Arabië de grootste olieproducent van de OPEC. Mottaki dreigde wel met zoveel woorden met de opzegging van het non-proliferatieverdrag, als het recht dat Iran op grond van dat verdrag heeft om uranium te verrijken en nucleaire brandstof te produceren niet wordt gerespecteerd.