Ambassadeur Suriname doof voor bevel uit Paramaribo
DEN HAAG - De Surinaamse regering heeft haar ambassadeur in Den Haag, E. Amanh, teruggeroepen naar Paramaribo, maar de gezant voelt daar helemaal niets voor. Aanleiding voor de stap van Suriname is een voorval met de Surinaamse minister Alice Amafo afgelopen maandag op Schiphol. Die weigerde door een controlepoort te lopen bij de gate naar haar vliegtuig naar Qatar.
„De ambassadeur heeft zich ziek gemeld”, aldus de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, L. Kraag-Keteldijk, vrijdag in een vraaggesprek met Radio ABC in Paramaribo. De bewindsvrouw van Buitenlandse Zaken accepteert de weigering van Amanh niet. Ze is van oordeel dat hij „desnoods onder medische begeleiding” naar Paramaribo moet komen.Dat geldt ook voor de functionaris van de ambassade in Den Haag, die minister Amafo maandag begeleidde toen ze op doorreis was naar Doha. Kraag-Keteldijk neemt geen genoegen met de nota die de ambassadeur haar naar aanleiding van het incident toestuurde.
Volgens Surinaamse zijde viel de controle onder de zogeheten 100 procentcontrole, waarbij op Schiphol passagiers uit Suriname gecheckt worden op cocaïne. Amafo werd in januari al eens ’slachtoffer’ van zo’n controle. Schiphol bood daarvoor later excuses aan. Suriname eiste deze week opheldering van de Nederlandse regering over de behandeling van Amafo.
Minister van Buitenlandse Zaken Bot heeft vrijdag in een telefoongesprek met Kraag-Keteldijk gezegd dat de goede relatie tussen Nederland en Suriname niet mag worden verstoord door dit incident. Bot, die vanuit een conferentie in Oostenrijk naar zijn collega belde, betreurt het jongste incident op Schiphol ten zeerste. Hij heeft Kraag-Keteldijk ervan verzekerd dat het beleid van de Nederlandse regering erop is gericht de goede relatie met de Surinaamse regering en bevolking te behouden. Bot en Kraag-Keteldijk hebben afgesproken rechtstreeks met elkaar in contact te treden „als de omstandigheden dat vereisen.”
Overigens liet het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder op de dag weten dat het voorval van afgelopen maandag niets te maken had met de 100 procentcontrole. Het ging louter om een normale ”security check” voordat Amafo haar vliegtuig naar Qatar in zou stappen.
Volgens het Verdrag van Wenen over consulaire betrekkingen zijn alleen staatshoofden, regeringsleiders en ambassadeurs van een dergelijke controle uitgesloten, maar ministers niet. Amafo had dus volgens het Verdrag van Wenen geen recht om te weigeren door het veiligheidspoortje te lopen. Amafo beriep zich op haar diplomatieke status en op afspraken die door de Nederlandse en Surinaamse autoriteiten zijn gemaakt over controle van Surinaamse topambtenaren op Schiphol. Minister Kraag-Keteldijk van had eerder deze week al verklaard het incident met Amafo „onacceptabel” te vinden. Er zou een „scherp diplomatiek signaal” aan Nederland worden afgegeven.