Stichting helpt met voorkomen schulden
BERKEL EN RODENRIJS - Stichting Christelijke Schuldhulppreventie (SCS) richt zich op het voorkomen van problematische schulden. De -met opzet- op biddag opgerichte organisatie wil dat in eerste instantie bereiken door diaconieën voorlichting te geven.
Initiatiefnemer A. H. van Delden ziet bij het voorkomen van schulden en schuldhulp een belangrijke taak weggelegd voor diakenen. „Zij moeten risicogroepen zoals ouderen en eenoudergezinnen in de gaten houden.”SCS wil diakenen laten zien hoe ze probleemsituaties kunnen herkennen, hoe ze bij kerkleden een gesprek over hun financiële positie kunnen aangaan, en wat voor aanpak in een bepaald geval gewenst is. „Vaak ontbreekt bij een diaken de benodigde specialistische kennis om hulp te kunnen bieden. Dat gat willen wij opvullen. Daarnaast weten velen niet dat de gemeentelijke overheid via de bijzondere bijstand geld kan geven voor schuldhulp en zaken die nu soms door diaconieën worden bekostigd. Als je van deze regeling op de hoogte bent, kun je als diaconie het geld dat je daardoor overhoudt op een andere manier besteden.”
SCS zoekt met name contact met kleinere kerkgenootschappen als de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten. Volgens Van Delden heeft een groot kerkverband als de Protestantse Kerk zelf al de nodige initiatieven ontplooid.
De stichting biedt informatie aan via haar website www.stichtingscs.nl. Daarnaast zal zij in de toekomst workshops geven aan diaconieën en andere belangstellenden, zoals maatschappelijk werkers. Vrijwilligers uit allerlei regio’s moeten daarin een belangrijke rol gaan spelen.
Van Delden, die zelf ook in de schuldhulp werkzaam is geweest, nam het initiatief tot oprichting van de SCS omdat hij constateerde dat steun bij schulden niet altijd effectief is. „Wat mij trof was dat in zeven van de tien gevallen hulp niet meer hielp. Hoe kun je dit voorkomen, vroeg ik me af.”
De stichting is nu nog in de beginfase, maar moet komend najaar operatief zijn.