Intervet verbetert varkenspesttest
Het farmabedrijf Intervet denkt een verbeterde test te hebben voor het opsporen van varkenspest. Het ruimen van dieren in de omgeving van een besmettingshaard kan daarmee worden voorkomen.
Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Intervet, onderdeel van Akzo Nobel, zal de Europese Commissie in september goedkeuring vragen voor introductie van de test. De urgentie is groot nu varkenspest opduikt in Duitsland en Luxemburg.
De nieuwe bestrijdingsmethode is gebaseerd op vaccinatie die onderscheid maakt tussen zieke en gezonde ingeënte dieren. Dit verschil moet blijken uit een zogenoemde ”markertest”. Een eerste versie van die test gaf echter bij gebruik in laboratoria een te grote foutenmarge te zien. Intervet heeft dit product inmiddels verbeterd, zodat de officiële goedkeuringsprocedure op gang kan worden gebracht.
Tegelijk wil het bedrijf de test onderwerpen aan een grootschalige praktijkproef . Daarvoor is nodig dat de proefdieren worden ingeënt met het markervaccin. De veterinaire autoriteiten in de EU geven daarvoor echter geen toestemming. Europa hanteert tot nu toe een non-vaccinatiebeleid, vooral om vleesexport naar andere werelddelen niet in gevaar te brengen.
Brussel staat slechts een beperkte veldproef toe, die voor Intervet te klein is om de test te kunnen perfectioneren. Ook Oost-Europese landen weigeren hun medewerking, uit vrees dat zij daarmee hun toetreding tot de EU belemmeren. Daarom moet het bedrijf voor de proefnemingen uitwijken naar een ander werelddeel, mogelijk naar Azië.
Met de nieuwe test zijn nog niet alle problemen overwonnen. Andere, ongevaarlijke virussen kunnen de test verstoren, waardoor ten onrechte de indruk ontstaat dat dieren aan varkenspest lijden. De EU-experts willen dit ondervangen met een tweede test. Intervet meent dat bloedonderzoek uitkomst kan bieden. Voor een definitieve oplossing zijn de veldproeven onontbeerlijk. Het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar euro 8 miljoen geïnvesteerd in het markervaccin en de bijbehorende test.
Ook met een vaccin tegen mond- en klauwzeer, waarvan een uitbraak vorig jaar leidde tot een veterinaire crisis in Engeland en Nederland, maakt Intervet vordering. Naar verwachting zullen de Duitse autoriteiten binnenkort akkoord gaan met een markertest. Ook is goedkeuring gevraagd aan de Brusselse autoriteiten. Een EU-richtlijn ter bestrijding van mkz moet daarvoor worden aangepast.