Vier staatsbezoeken vullen agenda koningin
Vorsten zijn reizigers, binnen hun land, maar ook vaak over de grens. Zo kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst deze week een staatsbezoek van koningin Beatrix aan België aan. Het is het derde staatsbezoek dat voor dit jaar gepland staat. Prins Willem-Alexander reist volgende week naar Mexico.
Het gaat goed met de nieuwe knie van koningin Beatrix. Zij ontvangt weer delegaties en nieuwe ambassadeurs. Prins Willem-Alexander bevestigde recentelijk dat zijn moeder weer goed loopt. Voor de koningin is dat reden om haar werk volledig op te pakken. De agenda voor de komende maanden is dan ook goedgevuld.Koningin Beatrix heeft al veel gereisd voor officiële bezoeken aan andere landen. In de afgelopen 25 jaar legde zij meer dan 35 staatsbezoeken af. Van reizen naar Duitsland (1982), Denemarken (1984) en de meeste andere Europese landen tot bezoeken aan verder weg gelegen bevriende naties zoals de Verenigde Staten (1982), India (1986), Canada (1988), Japan (1991) en Indonesië (1995).
De eerste helft van dit jaar volgen er weer drie. Van 30 maart tot en met 1 april doet koningin Beatrix Argentinië aan. Tijdens dit staatsbezoek zullen prins Willem-Alexander en prinses Máxima, van oorsprong Argentijnse, haar vergezellen.
Eind mei volgt het tweede staatsbezoek. Van 22 tot 24 mei is de koningin op uitnodiging van president Vaira Vike-Freiberga op bezoek in Letland.
België
Een maand later staat het derde bezoek gepland. Koning Albert II van België heeft koningin Beatrix gevraagd naar zijn land te komen, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst deze week bekend. Koningin Beatrix heeft de uitnodiging aanvaard. Van 20 tot 22 juni zal koningin Beatrix de gast zijn van de Belgische koning.
Het is niet de eerste keer dat koningin Beatrix voor een staatsbezoek naar België gaat. Kort na haar aantreden, in 1981, was ze ook op staatsbezoek in België; toen op uitnodiging van koning Boudewijn en koningin Fabiola.
In principe legt een vorst maar eens in zijn regeringsperiode een officieel staatsbezoek aan een land af. Gaat een koning of koningin nog eens terug voor een bezoek, dan is hij evenzeer welkom, maar dan is er sprake van een officieel bezoek met minder ceremonieel vertoon.
Dat koningin Beatrix voor de tweede keer in haar regeringsperiode naar België gaat, komt door het overlijden van koning Boudewijn, de vorige koning der Belgen. Een andere vorst maakt een nieuw staatsbezoek mogelijk.
In de week voor Koninginnedag ontvangt koningin Beatrix zelf gasten. Van 24 tot 26 april zijn groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg voor een staatsbezoek in Nederland. Zij krijgen iets te zien van Den Haag, Amsterdam, Leiden en de provincie Friesland, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekend.
Koningin Beatrix was zelf al een keer in Luxemburg voor een staatsbezoek. Dat was in 1981 op uitnodiging van de vader en de moeder van de huidige regerende groothertog Henri: groothertog Jan en groothertogin Joséphine-Charlotte.
Ontmoetingen tussen vorsten zijn belangrijk voor de verhoudingen tussen staten. Staatsbezoeken vinden vooral plaats tussen bevriende naties, maar soms kunnen ze ook worden gebruikt om problemen in de relatie tussen landen op te lossen. Het is dan voor de koningin zoeken naar de juiste woorden. Het sterkst bleek dat bij het bezoek aan de voormalige kolonie Indonesië.
Vaak levert een staatsbezoek ook economisch voordeel op, omdat in het voetspoor van een koning of koningin meestal een handelsdelegatie meereist.
Waterforum
Niet alleen koningin Beatrix reist veel dit jaar. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima leggen heel wat kilometers af per vliegtuig. Prins Willem-Alexander was vorige maand in het Italiaanse Turijn in verband met de Olympische Spelen. Later dit jaar gaat hij samen met zijn vrouw naar Australië om de festiviteiten bij te wonen ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië.
Komende week stapt de kroonprins in het vliegtuig naar Mexico. Daar woont hij van 16 tot 18 maart het Vierde Wereld Water Forum bij in Mexico-stad.
De prins houdt tijdens het watercongres een toespraak bij de opening. De dag erna brengt de prins een veldbezoek aan een voorbeeldproject. Zaterdag opent de prins een themadag over integraal waterbeheer.
Het congres wordt bijgewoond door zo’n 8000 tot 10.000 deelnemers. Zij gaan in debat over de activiteiten die zij hebben ondernomen om de watersituatie in hun eigen omgeving te verbeteren. De deelnemers presenteren plannen en delen ervaringen om zo de wereldwijde watercrisis op te kunnen lossen. Het forum wordt eens in de drie jaar georganiseerd en is een initiatief van de World Water Council.
De Prins van Oranje was in maart 2000 voorzitter van het Tweede Wereld Water Forum. De prins is beschermheer van het Global Water Partnership.
Op 22 en 23 maart heeft er ter gelegenheid van het Wereld Water Forum een ministeriële conferentie plaats, waarop de mondiale watercrisis wordt besproken. Voor Nederland zal staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat aan de conferentie deelnemen.