VS sluiten Abu Ghraib bij Bagdad
BAGDAD - Het Amerikaanse leger gaat de beruchte Abu Ghraibgevangenis nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad sluiten. Waarschijnlijk worden alle 4500 gevangenen in het complex binnen drie maanden overgebracht naar andere detentiecentra in het land.
Dat bevestigde generaal Peter Pace, de voorzitter van de chefs van staven, donderdag. „Wij hebben plannen en zijn midden in het proces om nieuwe faciliteiten te bouwen om gevangenen die in Amerikaanse handen zijn uit Abu Ghraib te halen”, zei Pace. Volgens hem gaat het complex 30 kilometer te westen van Bagdad dan over in Iraakse handen en zal de nieuwe Iraakse regering moeten besluiten of ze de gevangenis wil sluiten.De Abu Ghraibgevangenis was onder het regime van oud-dictator Saddam Hussein een zeer gevreesd instituut, waar diens tegenstanders werden gemarteld en vermoord. Na de val van het dictatoriale regime in april 2003 namen de Amerikanen het complex in gebruik. Zij hielden er vermeende terroristen en ’gewone’ criminelen vast.
Voorjaar 2004 kwam aan het licht dat Amerikaanse bewakers en ondervragers zich in de Abu Ghraibgevangenis schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gedetineerden. Foto’s van gevangenen in uiterst pijnlijke en vernederende poses gingen de hele wereld over.
De Amerikanen houden momenteel 14.589 mensen gevangen in vier detentiecentra in Irak. Gedetineerden uit Abu Ghraib zullen voor een belangrijk deel naar Camp Cropper gaan. Dat is een speciaal gebouwd complex op het militaire hoofdkwartier van de VS op de luchthaven van Bagdad.
Abu Ghraib ligt vanuit logistiek en strategisch oogpunt op een minder gunstige plaats. Daarnaast speelt mee dat Abu Ghraib sterk wordt geassocieerd met de mishandeling van gevangenen die daar plaatshad. Het leger houdt echter vol dat dat motief van ondergeschikt belang is. Omdat de nieuwe gevangenis op een legerbasis ligt, is deze ook makkelijker te beveiligen en te bevoorraden. De verhuizing duurt zo’n drie maanden, aldus het Amerikaanse leger donderdag.
Als in Irak een burgeroorlog losbarst, moet het Iraakse leger volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, zelf een dergelijk conflict aanpakken. Volgens veel veiligheidsdeskundigen lopen de spanningen uit op een totale confrontatie van de bevolkingsgroepen.
Het Iraakse parlement komt op 19 maart voor het eerst bijeen, meer dan drie maanden na de verkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van president Jalal Talabani donderdag gezegd.