Bellingwedde en Goes als eersten nieuw college
RIJSWIJK (ANP) – Twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen konden de eerste gemeenten hun nieuwe college van burgemeester en wethouders voorstellen. Het Groningse Bellingwedde was de eerste gemeente die het nieuws kon brengen. Net als de voorgaande vier jaar bestaat de coalitie uit PvdA en het CDA.
Minder fortuinlijk was de PvdA in Goes. Als grootste partij in de Zeeuwse gemeente moet ze het doen met een rol in de oppositie. De partij steeg van vijf naar zeven zetels. Het CDA, dat een zetel verloor en er zes overhield, vormde een coalitie met SGP/ChristenUnie en VVD, die beide vier zetels hebben. Lijsttrekker M. ’t Hart van de PvdA was geschokt. „En niet alleen ik, maar heel de fractie. Ik durf nog geen voorspellingen te doen, maar alle ingrediënten zijn aanwezig voor verstoorde verhoudingen." Toekomstig CDA–wethouder R. Dieleman zei zich van geen kwaad bewust te zijn.Amsterdam heeft nog geen nieuw college, maar zeker is wel dat er geen lokale partij aan zal deelnemen. Amsterdam Anders/De Groenen, de enige lokale partij die bij de voorlopige uitslag van dinsdag nog op één zetel kon rekenen, moet deze afstaan, zo bleek donderdag uit de definitieve uitslag. De zetel ging door een verschil van drie stemmen naar GroenLinks.
In Rotterdam benoemde burgemeester Opstelten P. Boekhoud tot informateur voor de vorming van een nieuw college, nadat de grootste partij, de PvdA, had aangegeven dat te willen. Boekhoud, voorzitter van het College van Bestuur van het Albeda College en lid van de Economic Development Board Rotterdam, gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een coalitie te vormen.
De onderhandelaars voor een nieuw college in Den Haag hoeven met ’slechts’ twaalf partijen rekening te houden. Dat lijkt veel, maar in de hofstad deden 29 partijen mee aan de verkiezingen. Vier lokale partijen, de LPF en CU/SGP haalden elk een zetel. O. Gül van Islam Democraten was het enige nieuwe raadslid dat vanaf een onverkiesbare plaats kwam. Hij kreeg voldoende voorkeurstemmen om de twee kandidaten boven hem voorbij te streven.
Op de Haagse lijst van de PvdA (vijftien zetels), eindigde enkele kandidaten van niet–Nederlandse komaf flink hoger dan op de kieslijst. M. Okcuoglu stond achtste en eindigde als vierde PvdA’er. A. Kajouane kwam van de tiende plek en is nu als vijfde gekozen. S. Baldewsingh steeg een plaatsje, van drie naar twee.
Frits Bolkestein kreeg als lijstduwer voor de Amsterdamse VVD genoeg voorkeurstemmen om zitting te kunnen nemen in de raad. Ook de lijstduwer van GroenLinks, Marijke Vos, werd met voorkeurstemmen gekozen. Beiden hadden voor de verkiezingen al aangegeven dat ze geen plaats zouden nemen in de raad. Tweede Kamerlid Vos komt alleen terug voor een wethoudersplek.
Ahmed Aboutaleb, nummer twee op de lijst van de PvdA in de hoofdstad, bleek veel populairder dan lijsttrekker Lodewijk Asscher. Aboutaleb kreeg 46.217 stemmen, Asscher behaalde er ruim 35.000.
Lijsttrekker W. Gomes van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) in Heiloo had een probleem; stemmen zat, maar niet genoeg kandidaten. Twee zetels zou zijn partij met reststemmen erbij waarschijnlijk mogen bezetten, maar op de kieslijst was de tweede plek leeg. Die reststemmen en daarmee de zetel ging vervolgens naar GroenLinks. „Als er geen tweede persoon is, dan moeten ze die zetel gewoon weglaten. Heiloo heeft negentien zetels in de gemeenteraad. We kunnen het best af met achttien", aldus de teleurgestelde Gomes. De Kieswet bepaalde anders.