Buitenland

Tsjechië ziet geen enkel probleem met open grenzen

BRUSSEL (ANP) – Nee, er komen geen horden Oost–Europese arbeiders naar het westen als de grenzen voor werknemers opengaan. Tsjechië, een van de rijkere landen van het voormalige Oostblok, had donderdag een keur van sprekers uitgenodigd op de ambassade in Brussel om deze boodschap voor het voetlicht te brengen.

9 March 2006 17:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Binnenkort moeten Nederland en de meeste andere EU–landen een beslissing nemen: blijven de belemmeringen voor werknemers uit de nieuwe, Oost–Europese lidstaten bestaan of gaat de grens helemaal open in 2007? Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen.Tsjechië grenst zelf aan onder meer een arme regio in Polen en het eveneens arme Slowakije. „Wij hebben onze grenzen meteen geopend. We dachten nog dat er veel Poolse werknemers zouden komen, want de werkloosheid is daar 20 procent hoger dan bij ons. Maar dat is niet gebeurd", sust ondermininster van Arbeid Sajda de angst in West–Europa. Volgens hem moeten de ’oude’ EU–landen nu snel hun grenzen openen, anders komt er van de vrije markt binnen Europa weinig terecht.

Europees commissaris van Arbeid Spidla, ook een Tsjech, mag officieel geen adviezen geven aan de regeringen over de toelating van werknemers. Indirect deed hij het toch. „Als historicus heb ik opgezocht of in het verleden ergens de arbeidsmarkt in elkaar is gestort als gevolg van het vrij verkeer van werknemers. Welnu, dat is nooit gebeurd", sprak hij.

Volgens hem zijn er voldoende „natuurlijke grenzen" waardoor de meeste mensen uiteindelijk in hun eigen land blijven, ook al hebben ze het daar niet breed. „De sociale contacten zijn het belangrijkst, maar er is ook een taalbarrière. Bovendien is er voor de meeste mensen in Oost–Europa geen zeer drastische economische reden om te vertrekken". Spidla haalde cijfers aan waaruit moest blijken dat er tot nu toe nauwelijks Oost–Europeanen in het Westen zijn gaan werken.

Duitsland is niet overtuigd. „Iedereen gebruikt de cijfers die hij wil gebruiken. Als Spidla zegt dat hij maar honderd Oost–Europese loodgieters in Frankrijk heeft gevonden, dan kan ik hem zeggen dat wij in Duitsland een heleboel Polen zien, die als zelfstandige werken", wierp de Duitse staatssecretaris Andres van Arbeid tegen. „Het idealisme neemt toe als men verder van het probleem verwijderd is".

Onlangs werd bekend dat Finland, Portugal en Spanje de beperkingen voor Oost–Europse werknemers binnenkort wegnemen. Zweden, Ierland en Groot–Brittannië hebben nooit hindernissen opgeworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer