Schotse kerken stoppen rechtszaak
EDINBURGH - De Free Church of Scotland (Continuing) (FCC) heeft besloten de lopende rechtszaak over de kerkelijke goederen tegen de Free Church of Scotland (FCS) niet voort te zetten.
Reden is onder meer het feit dat „in het ergste scenario” de kerk op dit moment niet de fondsen heeft om een dergelijke dure rechtszaak te blijven bekostigen, zegt FCC-woordvoerder John Macleod desgevraagd.De FCC ontstond in januari 2000 na een scheuring binnen de FCS. De scheuring werd veroorzaakt door onvrede over de levenswandel van prof. Donald Macleod, als docent binnen de FCS. De synode van deze kerk legde vervolgens 30 predikanten een tijdelijke schorsing op, waarna 22 predikanten zich van de kerk afscheidden.
De FCC ziet zich sindsdien als de wettige voortzetting van de Free Church of Scotland. De FCC stelt dat de FCS afstand gedaan heeft van een fundamenteel principe van de kerk, namelijk het recht van ”voortdurend protest”. Hiermee bedoelt de FCC dat ambtsdragers het recht hebben om te blijven protesteren als een meerderheid van de kerk handelt in strijd met de kerkrechtelijk vastgelegde procedures.
De FCS won in maart vorig jaar een proces tegen de FCC over de bezittingen. De FCS hoopte toen echter dat de geschillen opgelost zouden worden, het procederen zou stoppen en dat voor de beide denominaties een weg gevonden werd om „in vrede in plaatselijke gemeenschappen te kunnen samenleven.”
Tijdens een vergadering van de International Conference of Reformed Churches (ICRC), vorig jaar in Pretoria, lieten de FCS en de FCC, beiden lid van de ICRC, weten bereid te zijn om de rechterlijke stappen ten aanzien van de kerkelijke goederen te beëindigen om tot een gezamenlijk vergelijk te komen. In december besloot de synode van de FCC elke regeling ten aanzien van kerkelijk bezit te accepteren als deze „rechtvaardig en eerlijk” is.
De FCC heeft nu nieuwe voorstellen gedaan om de problemen op te lossen die voor het eind van de maand in de eigen kerkelijke organen besproken zullen worden. Zij betreffen de status van de geschorste predikanten, de eigendommen, de financiën en de pensioenen. Uiteindelijk zullen de voorstellen op de beide generale synodes van de kerken, in mei, aan de orde komen voor besluitvorming.
John Macleod van de FCC zegt dat de concrete voorstellen nog niet naar buiten kunnen komen maar eerst in de kerk moeten worden besproken. Hij laat wel weten dat zijn kerk „een daad van goede trouw” heeft willen doen om buiten de rechter om de kwestie tot een oplossing te brengen. „De FCC hoopt en bidt dat er een billijke regeling mag komen zodat beide kerken een stap voorwaarts in de goede richting kunnen doen.”
Persvoorlichter Alex MacDonald van de FCS zegt blij te zijn dat de FCC heeft besloten om niet meer te procederen en af te zien van een hoger beroep. „We zijn dankbaar dat de grote meerderheid van de kerkelijke inkomsten niet meer in gevaar komt en nu gebruikt kan worden voor het werk van Christus. We hopen dat plaatselijke moeilijkheden spoedig opgelost mogen worden, maar erkennen dat er nog veel te doen is.”
De FCC telt volgens John Macleod ongeveer 2000 leden met 30 voorgangers in evenzoveel gemeenten. Volgens de woordvoerder van de FCC is ongeveer 20 procent van de FCS achtergebleven.