Overname VNU stuit op verzet
HAARLEM - Enkele grootaandeelhouders verzetten zich tegen het door een consortium van zes internationale investeringsmaatschappijen uitgebrachte overnamebod op VNU.
Informatie- en mediaconcern VNU maakte woensdag bekend zich voor 7,5 miljard euro in contanten over te geven aan de groep investeerders. Volgens de voormalige uitgever, die nu handelt in kijkcijfers, consumentengegevens en vakbladen, levert de overname meer waarde op dan doorgaan op eigen benen. De overnamesom is met 28,75 euro per aandeel licht hoger dan het in januari uitgebrachte indicatieve bod van maximaal 28,50 euro per aandeel.Het gelegenheidsconsortium dat het bod op VNU uitbracht bestaat uit het Nederlandse Alpinvest en de Amerikaanse Blackstone Group, Carlyle Group, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Thomas H. Lee Partners. Het Britse Permira en Apax haakten na het indicatieve bod af.
Of het bod slaagt, is nog maar de vraag. Diverse grootaandeelhouders hebben woensdagmiddag aangegeven zich te zullen verzetten tegen de overname. Plaatsten sommige eigenaren vraagtekens bij het beleid van VNU, aandeelhouder Knight Vinke wees het bod ronduit af. Grootaandeelhouder Fidelity noemde steun van zijn kant „onwaarschijnlijk”.
De Amerikaanse belegger Fidelity had eind vorig jaar bijna 15 procent van VNU in handen, genoeg om de overname te doen wankelen. Het gelegenheidsconsortium heeft aangegeven het bod door te zetten als 95 procent van de aandelen is aangemeld.
VNU botst hierdoor opnieuw met de belangrijkste eigenaren van het concern, Knight Vinke en Fidelity. VNU werd doelwit van de investeerders, nadat deze aandeelhouders een besluit van de directie voor een miljardenovername van het Amerikaanse IMS Health vorig jaar hadden getorpedeerd.
De beleggers Knight Vinke, Fidelity en Templeton zeiden vorig maand dat VNU 35 tot 40 euro waard is als het wordt opgesplitst. Volgens VNU-topman Rob van den Bergh -die zijn aftreden al heeft aangekondigd- biedt het consortium echter een heel goede prijs. „Wij zullen de bieding met verve verdedigen. Het is onwaarschijnlijk dat we een hoger bod hadden kunnen realiseren”, zo liet hij woensdag weten.
Financieel directeur Rob Ruijter zei woensdag dat VNU, opgesplitst in losse onderdelen, hooguit 26 tot 30 euro per aandeel waard is. Dat betreft dan ook nog de toekomstige waarde, aldus Ruijter. Verschillende scenario’s zijn volgens hem doorberekend door de zakenbanken Credit Suisse en Rothschild.
Ruijter rekent erop dat de grootaandeelhouders de overname toch zullen goedkeuren. „We hebben er redelijk vertrouwen in dat we de deal zullen klaren.”
Het consortium van investeerders zal de bedrijfsonderdelen van VNU minimaal achttien maanden bij elkaar houden. „Maar daarna zijn er geen garanties”, stelde Ruijter.
Er zijn volgens hem in het afgelopen halfjaar geen biedingen geweest op de marketingtak ACNielsen en de tv-metingenpoot Nielsen Media Research. Wel heeft één financiële partij twee maanden geleden per brief een indicatief bod gedaan op de vakbladendivisie. Volgens Ruijter was dat bod te laag.