Kerk & religie

„De kerk lijkt te weinig op een veldhospitaal”

„Als jullie geloven dat de wereld een slagveld is en de mensen doodbloeden, waarom zorgen jullie dan niet voor meer ambulances en veldhospitalen? Nu lijkt de kerk op een keurig academisch ziekenhuis dat ver van de mensen afstaat.”

Van een medewerker
19 November 2001 09:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:16
BARNEVELD – In het Fontanus College te Barneveld is zaterdag de landelijke toerustingsdag evangelisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken gehouden. Een inleidende stelling op de dag was: Als we mogen geloven dat Christus de gemeente heeft geroepe
BARNEVELD – In het Fontanus College te Barneveld is zaterdag de landelijke toerustingsdag evangelisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken gehouden. Een inleidende stelling op de dag was: Als we mogen geloven dat Christus de gemeente heeft geroepe

Dat verwijt van een onkerkelijke bracht evangelist Theo Visser tot de stelling dat voor de kerk geen offer te groot mag zijn om mensen voor Christus te winnen. Het beeld van de kerk als veldhospitaal was tekenend voor de sfeer waarin zaterdag de toerustingsdag voor evangelisatie en gemeenteopbouw in Barneveld plaatsvond. De dag, waarop vooral de praktijk aan het woord kwam in ervaringsverhalen en workshops, was belegd door de deputaten evangelisatie en de werkgroep gemeenteopbouw van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Ademen
Visser, evangelist van de International Christian Fellowship in Rotterdam, vertelde dat alleen het afgelopen jaar al zes moslims zich hadden laten dopen in zijn intercultureel en internationaal samengestelde zendingsgemeente. „God zet in de grote steden het zendingsveld voor onze deur af. Het dagthema is ”Inademen en uitademen”. Mensen hebben Jezus Christus nodig om vrij te kunnen inademen en uitademen.”

Een sleutelwoord bij evangelisatie is bewogenheid. „Naar buiten gaan en, nadat je over het Evangelie hebt gesproken, je weer terugtrekken, ís geen evangelisatie. Evangelisatie is samen met elkaar optrekken, je leven zo delen dat mensen in ons leven kunnen zien dat het Evangelie waar is. Al die mooie woorden van ons zijn ze zat.”

„Evangelisatie en gemeenteopbouw zijn broer en zus.” Dat zei evangelisatieconsulent dr. S. Paas ter toelichting op het dagthema. „In de verhouding tot de Heere ademen wij in: Wij leven uit Zijn kracht en genade. In de verhouding met onze medemensen ademen wij uit: Als mensen die Gods genade kennen, geven wij die door. Wie de nadruk legt op naar-binnen-gekeerdheid en eigen heilsvragen, ademt alleen maar in. Zo iemand wordt opgeblazen en lui. Wie het alleen maar heeft over naar-buiten-gekeerd zijn, actie en organisatie, ademt alleen uit. Zo iemand wordt hijgerig en raakt buiten adem.”

Evangelisatiekerk
André Meulmeester, evangelist van De Wegwijzer in Almere (een evangelisatiepost die aansluiting zoekt bij de christelijke gereformeerde kerk) verzorgde een workshop over het proces van evangelisatiewerk naar evangelisatiekerk. „Onze gemeente is gegroeid uit kinderclubs en bijbelstudiegroepen. Toen mensen vroegen naar kerkdiensten, hebben we ze in eerste instantie doorverwezen. Maar dat zagen ze niet zitten. Ze wilden met de hun bekende mensen en in informele sfeer bij elkaar komen. De Heilige Geest voegde alle bijbelse elementen aan deze samenkomsten toe. Iemand kwam bijvoorbeeld zelf met een busje voor een goed doel, oftewel de collecte.”

„God werkt en wij zijn maar een middeltje. Het is echter wel zaak onze ogen open te hebben en op tijd ergens in te stappen. We hebben ook contact met kerken, bijvoorbeeld met de gereformeerd vrijgemaakte. Almere is groot. Het is fantastisch als kerken ook een wijk voor hun rekening nemen en een kinderclub starten.” Tot de basisprincipes van een evangeliserende kerk rekent Meulmeester onder meer doelmatige structuren en inspirerende samenkomsten.

Oud zeer
Drie leden van de evangeliesatiecommissie van Veenendaal-Bethel verzorgden een workshop over de manier waarop zij on- en randkerkelijken in hun woonplaats met het Evangelie proberen te bereiken. „Veenendaal is vanouds een kerkelijk dorp. Bij ex-kerkgangers zit veel oud zeer als het gaat over hun ervaringen met de kerk. Om die reden beleggen wij bijeenkomsten in het plaatselijke theater. In deze maandelijkse bijeenkomsten op zondagmiddag communiceren wij bijbelse thema’s, bijvoorbeeld over wat genade is, op een laagdrempelige manier. Daarbij maken we onder meer gebruik van mime, prikkelende vragenlijsten, zangers en voorgangers die goed aanvoelen hoe je mensen kunt bereiken.”

Sprekers zijn verplicht een Bijbel in de hand te hebben. „Onze opdracht is op een eigentijdse manier het Evangelie door te geven: concreet en creatief. We overwegen, voor een betere aansluiting, zelf teksten te gaan schrijven op bekende radiomelodieën. Gemiddeld komen er 300 bezoekers. Ons doel is een op een: Christus en jij. In de nazorg- en ontdekgroepen werken we ook een op een. Via persoonlijke contacten kun je je naaste bereiken. Durf je het aan om echte vriendschap met een ongelovige te hebben? In een proces dat zeker drie jaar duurt, raken mensen die tot geloof komen weer bij de kerk betrokken. We hebben er geen idee van hoe groot de kloof is tussen de kerk en onze cultuur.”

Tijdens de workshop adviseerde een deelneemster om iemand die nog niet lang geleden tot geloof is gekomen in de evangelisatiecommissie op te nemen. „Iemand die nog niet gepokt en gemazeld is in de kerkelijke termen en cultuur, kan aanvoelen hoe iets overkomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer