Brussel wil vergaande samenwerking EU bij energie
BRUSSEL (ANP) – Europese landen moeten veel meer met elkaar samenwerken om de leverantie van olie en gas in te toekomst veilig te stellen. Nieuwe grensoverschrijdende hoogspanningsleidingen, gezamenlijke leveringscontracten met bijvoorbeeld Rusland en onderlinge solidariteit zijn noodzakelijk.
Dat staat in een woensdag verschenen rapport van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Op verzoek van de Europese regeringsleiders heeft ’Brussel’ de toekomst van de energievoorziening onder de loep genomen. In het verleden wilden de regeringen niets weten van Brusselse bemoeienis met de energiepolitiek, maar volgens Commissievoorzitter Barroso „kan Europa het zich niet langer veroorloven met 25 verschillende energiemarkten te werken". De leiders praten tijdens de top van eind maart over het werkstuk.De commissie rekent in het groenboek voor dat Europa over twintig jaar voor 70 procent van z’n energie afhankelijk is van import. Nu is dat nog de helft. Volgens Barroso moeten lidstaten zelf weten hoe ze die afhankelijkheid verminderen: met windmolens, biobrandstoffen of kernenergie. Hij pleitte voor een „debat zonder taboes" over nucleaire centrales.
Het rapport oppert dat lidstaten solidair moeten zijn ten opzichte van elkaar als de aardgastoevoer opeens stokt. „Dat kan leiden tot een nieuw wetsvoorstel over gasvoorraden", staat in het rapport. Nederland was in het verleden altijd huiverig voor dit soort formuleringen uit angst de zeggenschap over de enorme aardgasvoorraden deels te verliezen.
Critici zoals milieuorganisatie Greenpeace klagen over het gebrek aan concrete milieudoelstellingen in het rapport. Volgens Barroso is het daar echter te vroeg voor. „Het groenboek is bedoeld als basis voor een discussie. Het is niet verstandig al voor het debat met cijfers te komen", zei hij bij de presentatie.
Hij voegde eraan toe dat hij persoonlijk voorstander is om over twintig jaar meer dan de helft van de Europese energie op eigen bodem te produceren, met een of een lage uitstoot van het broeikasgas CO2. Het percentage van 50 procent staat echter niet in het rapport. Het verslag noemt verder de opslag van koolstof onder de grond als bijdrage aan vermindering van het broeikaseffect. Greenpeace reageert dat dat een dure en onzekere techniek is. Het boekwerk stelt verder dat reeds bestaande Europese doelen voor bijvoorbeeld biobrandstof waarschijnlijk niet worden gehaald.
Het groenboek gaat niet alleen over milieu en leveringszekerheid, maar ook over meer concurrentie in de sector. Momenteel liggen Europese regeringen met elkaar en met Brussel in de clinch in verband met grensoverschrijdende overnames van voormalige nutsbedrijven. Toch is Barroso optimistisch. „We hebben nu te maken met groeipijnen, maar als je naar de algemene tendens kijkt, is er nu veel meer integratie van de energiemarkten dan vijf jaar geleden".
In een reactie steunt EnergieNed, de koepel van Nederlandse energiebedrijven, het pleidooi van Brussel om als Europa één blok te vormen bij onderhandelingen met Rusland, de Opec of Noord–Afrika. Verder wil EnergieNed dat de commissie veel strenger kijkt naar naleving van de concurrentieregels in de sector.