Hoge Raad oordeelt dinsdag over Lucia de B.
DEN HAAG (ANP) – De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de Haagse verpleegster Lucia de B. Het gerechtshof in Den Haag bevond De B. op 18 juni 2004 in hoger beroep schuldig aan zeven moorden op patiënten in ziekenhuizen waar zij tussen 1997 en 2001 werkzaam was en drie pogingen tot moord. Lucia kreeg bovendien tbs met dwangverpleging opgelegd.
De advocaten A. Franken en A. Röttgering hebben namens de Haagse Lucia cassatieberoep ingesteld tegen dit vonnis. Zij hebben geklaagd over de bewijsvoering van de moorden en de pogingen daartoe en over de straf en de motivering daarvan. Procureur–generaal J. Fokkens heeft de Hoge Raad op 25 oktober geadviseerd het cassatieberoep van de advocaten te verwerpen. Waarom Fokkens tot deze conclusie is gekomen, wordt pas dinsdag duidelijk.De rechtbank in Den Haag veroordeelde De B. in maart 2003 al tot levenslang. De vrouw ging in hoger beroep, omdat zij altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn. Ook het openbaar ministerie (OM) stelde beroep in, omdat de rechtbank ’slechts’ vier moorden bewezen had verklaard.
Het hof vond dat een levenslange celstraf niet volstond. Het verlenen van gratie kan tot een voortijdige beëindiging van die straf leiden. Dat vond het hof te riskant: het college achtte de kans groot dat De B. opnieuw aan het moorden slaat als ze zonder gedragskundige behandeling weer in de samenleving terugkeert. Met het opleggen van tbs met dwangverpleging heeft het hof dat willen voorkomen.
De B. werkte in het Juliana Kinderziekenhuis, het Ziekenhuis Leyenburg, het Rode Kruis Ziekenhuis en het gevangenishospitaal in Scheveningen. Haar slachtoffers waren zes kinderen tussen 0 en 6 jaar en een aantal bejaarden. Allen waren ernstig ziek. Volgens het hof is De B. „uiterst geraffineerd, planmatig, meedogenloos en vastbesloten" te werk gegaan. Het rechtscollege sloot niet uit dat De B. verpleegkundige is geworden om te kunnen moorden.
Met haar veroordeling is De B. te boek komen te staan als een seriemoordenaar, een in Nederland zeldzaam verschijnsel.