Binnenland

„Spoeddebat over Iraanse christenen”

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken over de uitzetting van uitgeprocedeerde Iraanse christenen.

Redactie politiek
8 March 2006 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

De bewindsvrouw liet dinsdag aan de Tweede Kamer weten dat ze bij haar voornemen blijft om Iraanse christenen terug te sturen. Volgens haar is er geen enkele aanleiding om hun uitzetting langer op te schorten.De Tweede Kamer vroeg de bewindsvrouw enkele maanden geleden juist wel de uitzetting stop te zetten. De fracties willen een inhoudelijk debat voeren over de positie van christenen in dit strengislamitisch land voordat Verdonk tot uitzetting mag overgaan. Een motie van ChristenUnie-Kamerlid Huizinga hierover is met overgrote meerderheid aangenomen.

Volgens Verdonk is er bij de uitzetting van christenasielzoekers geen sprake van een beleidswijziging. Opschorting van de uitzettingen is volgens haar dan ook niet nodig. Ook is de positie van Iraakse christenen sinds vorig jaar niet veranderd, zo stelt de bewindsvrouw op basis van een zogeheten ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Christenen in Iran hebben volgens haar geen vervolging of ander gevaar te vrezen als ze hun geloof niet al te openlijk uiten.

Vorige week steunden CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP en SGP de mondelinge oproep van de ChristenUnie aan Verdonk om in het geval van de Iraanse christenen geen „onomkeerbare stappen” te nemen voordat ze met de Kamer heeft gesproken. Verdonk legt dit verzoek naast zich neer.

ChristenUnie-Kamerlid Huizinga wil nu een spoeddebat met minister Verdonk over de kwestie. CDA en SGP steunen dat verzoek. De verwachting is dat andere partijen zich erbij zullen aansluiten. Bovendien hoeft niet per definitie een Kamermeerderheid een verzoek voor een spoeddebat te steunen. Huizinga wil in dat debat opnieuw een motie indienen om geen Iraanse christenen uit te zetten totdat de Tweede Kamer inhoudelijk over de zaak heeft gesproken. De christenpolitica verwacht dat een ruime meerderheid van het parlement haar zal steunen. „Ik kan me niet voorstellen dat de Kamer op dit punt met zich laat sollen”, aldus Huizinga.

Verdonk is wel bereid om een inhoudelijk overleg met de Kamer af te wachten voordat ze Iraanse homoseksuelen het land uitstuurt. Overigens vindt Verdonk dat homo’s, net als christenen, terug kunnen. Ook voor hen zou het land veilig zijn. De bewindsvrouw schortte de uitzending van deze groep tijdelijk op na de executie van twee Iraanse homo’s. Gebleken is dat zij niet vanwege hun geaardheid ter dood zijn gebracht, maar vanwege beroving, mishandeling en verkrachting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer