Duisenberg bezorgd over tekorten EU
President Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) meent dat er sprake is van „een verontrustende ontwikkeling van het begrotingsbeleid in sommige EU-lidstaten.”
Hij zei dit dinsdagmiddag in het Europees Parlement in Straatsburg, dat een debat wijdde aan het jaarverslag over 2001 van de in Frankfurt gevestigde monetaire instelling. De ECB-topman hamerde erop dat alle landen, om niet het vertrouwen in de euro te ondermijnen, strikt de afspraken in het kader van het stabiliteitspact moeten naleven. Die schrijven voor dat de overheidsbudgetten in 2004 in evenwicht behoren te zijn.
In diverse landen vertonen de tekorten een stijgende lijn. Frankrijk deelde recent mee dat het negatieve saldo dit jaar waarschijnlijk oploopt tot 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen een eerdere prognose van 1,8 à 1,9 procent. De regering in Parijs belooft de binnen de EU vastgelegde doelstelling te zullen eerbiedigen, maar zij tekent daarbij aan dat dit alleen lukt als de economische groei in 2003 en 2004 minimaal 3 procent bedraagt. De partners in de Unie erkennen dat voorbehoud overigens niet.
In Portugal is het verschil tussen uitgaven en inkomsten volgens de jongste gegevens in 2001 zelfs tot boven de 3 procent geklommen. Bij het overschrijden van die grens dient de Europese Commissie een procedure te starten die kan resulteren in een forse boete.
Enkele maanden geleden wilde dit college een officiële waarschuwing uitdelen aan Duitsland omdat daar de begroting eveneens dreigde te ontsporen. De ministers van Financiën namen dat voorstel niet over toen de Bondsrepubliek had toegezegd orde op zaken te zullen stellen.
Duisenberg uitte voorts bezorgdheid over de lonen. „Het belang van matiging uit het oogpunt van groei en werkgelegenheid kunnen we niet genoeg benadrukken”, verklaarde hij in Straatsburg.
Forse loonsverhogingen vormen ook een risicofactor voor de inflatie. Die is volgens de eerste ramingen gedaald van 2,0 procent in mei tot 1,7 procent in juni. De ECB-president verwacht dat het tempo van de geldontwaarding in de rest van dit jaar en volgend jaar rond de 2 procent zal blijven hangen. De opwaardering van de euro tegenover de dollar heeft een positief effect in dit verband. De aantrekkende koers maakt de importen namelijk goedkoper.