Binnenland

Middelburg kiest voor goedkoop

MIDDELBURG - De inwoners van Middelburg hebben dinsdag gekozen voor de goedkoopste optie in antwoord op de vraag wat er met het theater moet gebeuren. Bijna 30 procent koos bij het burgeradvies voor verbouw van de huidige schouwburg aan het Molenwater.

Regioredactie
8 March 2006 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Dat is dinsdagavond laat bekend geworden. Stemgerechtigden in Middelburg konden dinsdag, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, hun keuze aangeven voor de locatie van het Middelburgs theater.Het theater zorgde eerder voor een crisis in de Middelburgse gemeenteraad. Begin maart vorig jaar rukte de brandweer met spoed uit naar de bouwplaats aan de Zuidsingel waar uiteindelijk een nieuw A-theater had moeten verrijzen. De spuitlieden vulden de put met water om tegendruk te bieden aan de instabiele wanden. Direct omwonenden werden geëvacueerd omdat hun huizen dreigden te verzakken.

Op het technische mankement volgde politieke averij. Na de chaos rond de evacuaties besloot coalitiepartij PvdA de komst van het theater aan de Zuidsingel niet langer te steunen. Dat was tegen het zere been van de overige drie collegepartijen CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Beide laatste partijen trokken hun wethouders terug. De SGP kwam daarvoor in de plaats.

Omdat de plaatselijke politiek verdeeld bleef over het theater, besloot de gemeenteraad in januari een burgeradvies te houden. Bij dit burgeradvies, dat dinsdag plaatshad, kon de Middelburger uit vijf opties een keuze maken. Naast doorgaan met de locatie aan de Zuidsingel betrof dit de verbouwing van de huidige schouwburg aan het Molenwater, nieuwbouw van het huidige theater, nieuwbouw in de nieuwe wijk de Mortiere en nieuwbouw op het terrein van Miniatuur Walcheren.

Uit de uitslagen blijkt nu dat 29,2 procent het liefst ziet dat het huidige theater wordt verbouwd. Die optie is het goedkoopst: verbouwing zal bijna 9 miljoen euro kosten.

Bijna 25 procent vindt dat het theater alsnog op de plaats van de bouwput aan de Zuidsingel moet komen. Aan die plaats is al ruim 10 miljoen euro gespendeerd. De totale kosten van nieuwbouw aan de Zuidsingel zijn bijna 30 miljoen euro.

Op de derde plaats eindigde de locatie in de Mortiere, met 23 procent van de stemmen. Vierde werd Miniatuur Walcheren met 16 procent en de optie voor nieuwbouw van het huidige theater leverde 7 procent van de stemmen op. Het opkomstpercentage voor het burgeradvies is ruim 57 procent.

Bij het besluit voor het burgeradvies in januari werd als voorwaarde gesteld dat de opkomst minimaal 50 procent moest zijn. Die voorwaarde is dus gehaald. Daarnaast moest de variant met de meeste stemmen minimaal 40 procent bedragen. Dat is bij lange na niet gelukt.

Toch heeft burgemeester Schouwenaar al laten weten dat hij vindt dat raad verder moet gaan met de optie die de kiezer heeft aangewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer