Ex-Aholdtop overtuigd van eigen gelijk
AMSTERDAM (ANP) - De voormalige Aholdtop toonde op de tweede zittingsdag van het strafproces veel zelfvertrouwen.
Oud-topman Cees van der Hoeven leverde veelvuldig commentaar, vooral over de gang van zaken rond de consolidatie van de Zweedse supermarktketen ICA. Voormalig financieel directeur Michiel Meurs ontkende dat hij beleggers heeft misleid bij de aandelenemissie in 2000.Verdachte Meurs legde voor het eerst in het openbaar een verklaring af voor de rechter. Hij noemde het vanzelfsprekend dat Ahold de omzet van gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland optelde bij de concernomzet. Daarom belandde het omzetcijfer op die manier in het prospectus, de begeleidende verklaring bij de aandelenemissie. „Voor ons waren deze bedrijven vanzelfsprekend werkmaatschappijen die integraal onderdeel uitmaakten van het Aholdconcern”, aldus Meurs. „De aansturing, de rapportage, de controle - alles was identiek aan de manier van werken bij Ahold en er werd intensief samengewerkt.”
Oud-topman Cees van der Hoeven mengde zich regelmatig in de discussie in de rechtbank. De kassa bij de dochterondernemingen heeft wel degelijk gerinkeld, die omzet is over de toonbank gegaan. „De vraag is alleen: boek je de omzet ten volle in de Aholdboeken of elders, terwijl het voor de nettowinst niets uitmaakt.”
Ahold gaf in mei 2000 voor 3 miljard euro nieuwe aandelen uit. Hiermee financierde het concern de overname van het Amerikaanse US Foodservice, het belang in het Zweedse ICA en een aantal kleinere aankopen. Ook ABN AMRO, die de emissie begeleidde, zag geen problemen in de consolidatie.
Volgens Meurs was er wel discussie met de accountant Deloitte over de verwerking van de omzetcijfers onder de Amerikaanse boekhoudregels. Uiteindelijk ging de accountant in april 2000 akkoord met de consolidatie op voorwaarde dat er in een voetnoot zou worden vermeld dat onder Amerikaanse boekhoudregels de zaken anders lagen. Ahold heeft een beursnotering in New York.
De rechter benadrukte dinsdag tijdens de zitting dat Deloitte niet heeft meegewerkt aan het strafonderzoek en slechts summier documenten overlegde. De rechtbank haalde maandag een rapport aan van getuige-deskundige J. van de Poel. De Amsterdamse hoogleraar accountancy noemde het optreden van Deloitte „onprofessioneel.”
Op de tweede inleidende dag van het strafproces kwam de consolidatie van het Zweedse ICA aan bod. De rechter citeerde uit de verklaring van accountant Roger Dassen, inmiddels bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland. Dassen stelde samen met Ahold een document op waarin stond dat het Zaanse bedrijf, als het erop aan kwam, de baas was bij ICA.
Hierdoor mocht Ahold, ondanks dat het geen meerderheidsbelang had, de gehele omzet van ICA bij de eigen omzet voegen. „Het was vanaf het begin duidelijk dat als de verklaring niet zou worden geaccepteerd door de Amerikaanse accountant, deze zou worden teruggetrokken”, zei Van der Hoeven.
Maar Dassen ontkent dat hij hiervan op de hoogte was. „Wij wilden dit soort afspraken juist voorkomen.” Van der Hoeven reageerde fel. „Het was volstrekt helder dat de overeenkomst bedoeld was om de Amerikaanse accountant tevreden te stellen. Dit is kattengejank.”
De voormalig topman Paes Mendonca van het Braziliaanse supermarktconcern Bompreco getuigt op 30 maart in de strafzaak, waarin naast Van der Hoeven en Meurs ook de oud-bestuurder Jan Andreae en de gewezen commissaris Roland Fahlin terecht staan. Bompreco is een van de voormalige gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland waarvan Ahold boekhoudkundig de volledige omzet opeiste.