Binnenland

Verdonk blijft bij uitzetting Iraanse christenen

DEN HAAG (ANP) – Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) blijft uitgeprocedeerde Iraanse christenen uitzetten. Volgens haar is er geen enkele aanleiding om de uitzetting van hen op te schorten tot ze daar met de Tweede Kamer over heeft gesproken. Een Kamermeerderheid had haar daartoe wel opgeroepen.

7 March 2006 18:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Verdonk benadrukte echter dinsdag in een brief aan de Kamer dat er bij de uitzettingen van afgewezen christen–asielzoekers naar het streng islamitische land geen sprake is van een beleidswijziging. Dat is wel het geval bij Iraanse homoseksuele asielzoekers. Daarom zal de VVD–minister bij deze groep pas weer tot uitzetting overgaan als ze met de Kamer heeft overlegd over het jongste ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in Iran.Het CDA, D66, de PvdA, GroenLinks, de SP en de SGP steunden vorige week de oproep van de ChristenUnie aan Verdonk om ook in het geval van de Iraanse christenen geen „onomkeerbare stappen" te nemen tot ze met de Kamer heeft gesproken. Een motie van gelijke strekking had vorig jaar al Kamerbrede steun gekregen.

De ChristenUnie wil nu een spoeddebat over de kwestie. Het CDA en de SGP zullen het verzoek daartoe steunen, aldus woordvoerders. Kamerlid Huizinga–Heringa van de ChristenUnie zal in dat debat een motie indienen om Verdonk alsnog te dwingen geen Iraanse christenen uit te zetten tot de Tweede Kamer inhoudelijk over de zaak heeft gesproken. Gezien de steun voor haar eerdere motie verwacht Huizinga daarvoor voldoende handen op elkaar te krijgen, ook omdat ze zich niet kan voorstellen dat de Kamer met zich wil laten „sollen".

Het uitzetbeleid ten aanzien van Iraanse christen–asielzoekers, onder wie tot het christendom bekeerde ex–moslims, is volgens Verdonk niet veranderd. Ook hun positie in Iran is niet anders dan vorig jaar, stelt de bewindsvrouw op basis van het ambtsbericht. Christenen in Iran hebben volgens haar geen vervolging of ander gevaar te vrezen als ze hun geloof niet te openlijk uiten.

Verdonk benadrukte vorige week dat ze Iraanse christenen en bekeerlingen blijft beschouwen als een kwetsbare groep die verhoogde aandacht vraagt. Als ze door hun activiteiten of bekering worden vervolgd door de Iraanse autoriteiten, kunnen ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Volgens de minister is bij homoseksuele asielzoekers uit Iran ook, zoals gebruikelijk, sprake van een individuele toetsing. Verdonk had de uitzetting van deze groep vorig jaar tijdelijk opgeschort na berichten over de executie van twee Iraanse homo’s. Ze ziet nu echter geen reden meer om de uitzettingen nog langer op te schorten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer